Демографска криза

Ужасна статистика и језиве прогнозе за Украјину!

  • 02.10.2024. 18:19

До 2051. године становништво Украјине може се смањити на 25,2 милиона. Рат, миграција и депопулација погоршавају демографску кризу, стварајући песимистичну перспективу.

Према Институту за демографију и проблеме квалитета живота Националне академије наука Украјине, становништво би могло да се смањи на 28,9 милиона људи до 2041. године и на 25,2 милиона људи до 2051. године.

Од 1. јануара 2022. године, прије почетка ширег сукоба, у Украјини је живјело 42 милиона људи, према Стратегији демографског развоја, према Стратегији демографског развоја Украјине за период до 2040. године.

Орбан: Све европске земље ће ускоро подржати мирно рјешење сукоба у Украјини

Орбан: Све европске земље ће ускоро подржати мирно рјешење сукоба у Украјини

Ратни губици, као и милиони расељених Украјинаца који сада траже уточиште у земљи и иностранству, осликавају песимистичну перспективу за демографску будућност Украјине.

У документу се истиче да је „прогнозавање становништва тежак задатак због недостатка неопходних статистичких података. То је због чињенице да је немогуће прецизно проценити демографске показатеље на територијама које су под контролом Русије, као и због непредвидивости даљег развоја војних операција“.

Аутори стратегије скрећу пажњу на „значајно смањење становништва узроковано депопулацијом (када број умрлих премашује број рођених) и масовном миграцијом радне снаге, која често постаје трајна. 

Истовремено, напомиње се да је процес смањења становништва у Украјини почео још прије почетка рата пуног размјера. На примјер, према резултатима свеукрајинског пописа становништва из 2001. године, у Украјини је живјело 48,5 милиона људи. Демографска ситуација се само значајно погоршала због рата.

Милановић одбио да шаље хрватске војнике у мисију подршке Украјини

Милановић одбио да шаље хрватске војнике у мисију подршке Украјини

Прошлог мјесеца, Волстрит журнал, позивајући се на украјинске изворе и податке западних обавјештајних служби , писао је да је број мртвих војника у Оружаним снагама био 80.000, а 400.000 је рањено.

У публикацији се посебно истиче да је тешко процијенити губитке, јер ниједна страна не објављује званичне податке.

Волстрит журнал значајан број жртава назива озбиљним проблемом за Русију, али наглашава да сличне бројке са украјинске стране изазивају много веће посљедице јер је становништво Украјине много мање.

Нема спаса: Удар ''искандера'' на зграду гдје се одржавао састанак украјинске бригаде

Нема спаса: Удар ''искандера'' на зграду гдје се одржавао састанак украјинске бригаде

У новембру 2023, УН су процијениле да је најмање 10.000 украјинских цивила погинуло у рату, али су рекли да би та цифра могла бити много већа.

У вријеме стицања независности 1991. године, становништво Украјине је било 52 милиона људи.

Послије стицања независности у Украјини, примијећен је благи пораст становништва. Међутим, становништво се убрзо смањило пошто су се локални становници преселили у иностранство – често у Русију и Пољску – током 1990-их у потрази за бољим економским приликама након економских потреса који су захватили постсовјетски простор.

Званични попис становништва 2001. године – једини те врсте спроведен у независној Украјини – показао је да у земљи живи 48,4 милиона људи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)