Суперћелијска олуја

Јак торнадо опустошио Аустралију, очекује се још невремена

  • Извор: Курир
  • 18.10.2024. 10:47

Вјерује се да је торнадо одговоран за остављање великог регионалног града у потпуном мраку - након што је уништено седам струјних далековода.

Становници Брокен Хила, у крајње западном региону Новог Јужног Велса, сада се ослањају на дизел генераторе након што их је у сриједу сломила мегаолуја.

Власник енергетске инфраструктуре "Трансгрид" рекао је да тимови тренутно реагују на штету, али ће поправке трајати неколико недјеља. Од петка удаљени градови остају у мраку.

- Штета на инфраструктури која је настала јужно од Брокен Хила у складу је са могућим присуством торнада - рекао је портпарол Бироа за метеорологију. Олуја је срушила торњеве од 220.000 волти које снабдијевају струјом регион.

Портпарол компаније "Essential Energy" рекао је за Дејли мејл Аустралија: "Essential Energy се нада да ће данас поподне/увече вратити струју за 1.400 купаца у Мениндију, Вилканији и Сансет Стрипу, након што је велика олуја изазвала велику штету на преносној мрежи у сриједу увече и уништила неколико далековода код Брокен Хила."

Невријеме у Црној Гори, водостаји расту из часа у час

Невријеме у Црној Гори, водостаји расту из часа у час

- Тимови Essential Energy-ja завршавају инспекције из ваздуха дуж далековода од Брокен Хила до Мениндија, Сансет Стрипа и Вилканије, како би провјерили да ли има додатних оштећења прије него што се поново успостави струја.

Портпарол је додао: "Ако се не пронађу нови извори штете, струја ће бити пуштена поново, у супротном ће бити организоване поправке."

- Купци ће бити информисани уколико напајање њихових домова остане искључено преко ноћи.

Портпарол је рекао да се Брокен Хил тренутно напаја струјом преко великог дизел генератора који је у власништву и којим управља Трансгрид.

- Essential Energy наставља да блиско сарађује са Трансгрид-ом и државним владиним организацијама како би осигурао безбједно снабдијевање електричном енергијом за купце широм региона Брокен Хил.


"Essential Energy" такође има четири генератора од 1750 кВа који иду у Брокен Хил, где би требало да стигну у понедјељак. Генератори ће бити повезани на подстаницу "Pinnacles Place" која напаја енергијом руралне делове изван Брокен Хила.

Генератори ће се користити по потреби, обезбеђујући план за ванредне ситуације како би се повећала поузданост електричне енергије док се буду одвијале поправке на преносној мрежи.

- Купци се охрабрују да нам помогну да одржимо струју за заједницу тако што ће свакодневно између 17.30 и 22.30 сати искључити небитне уређаје као што су пумпе за базен, машине за сушење веша, машине за прање судова и слично.

Трансгрид и "Essential Energy" подсјећају становнике да одржавају безбједну удаљеност од свих палих далековода.

Министарка енергетике Новог Јужног Велса Пени Шарп рекла је да ради са локалним послаником Ројем Батлером како би осигурала да заједница има потребну подршку.

- Морам да будем веома искрена, ово је велики догађај и биће потребно неко вријеме да се поправи - рекла је она.


- То је значајан догађај, биће изазован за Брокен Хил и те мање градове, али чинимо све да их подигнемо што је прије могуће.

Аустралијанци на југоистоку земље су у стању високе приправности усред суперћелијске олује која је већ донијела град величине лоптице за голф, бујне поплаве и обилне кише Аустралији.

Олујни систем изазива пустош широм централне и сјеверозападне Викторије, а државу је погодила јака киша и велики град у сриједу и четвртак.

Метеоролози су упозорили да се у петак очекује још разорније вријеме, а очекује се да ће Сиднеј, Мелбурн, Канбера и Хобарт бити погођени кишом, грмљавином и штетним вјетровима.

(Дејли мејл)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.