Očekuju napad Irana

Izrael se sprema: Kopaju rovove, spremili satelitske telefone

  • Izvor: Mondo.rs
  • 12.08.2024. 22:15

Izrael, jedna od tehnološki vodećih zemalja u svijetu, sprema se na staromodne, ali isprobane načine za mogući masovni napad Irana, kao odmazdu zbog likvidacije Ismaila Hanijea, političkog lidera Hamasa. Izraelski gradonačelnici su već dobili satelitske telefone, a donekle zaglavljeni prenosivi radio-uređaji mogli bi biti spas za informacije ako stanovnici moraju da se presele u skloništa.

Prema izvorima izraelskih medija, izraelske obaveštajne službe su u nedjelju uveče imale informaciju da Izrael treba da očekuje veliki iranski napad za nekoliko dana. Istovremeno, Oružane snage (IDF) pokušale su da smire paniku i obavijestile javnost da je vojska spremna da odgovori na svaku vrstu opasnosti.

Iako Iran ili Hezbolah, kako se očekivalo, nisu dali nikakve naznake šta će biti glavni ciljevi ako napadnu, izraelski odbrambeni sistem je postavljen na vitalnu infrastrukturu i komunikacije.

"Mobilna telefonija je kritična u hitnim slučajevima", rekao je Inbal Mašaš, generalni direktor Ministarstva komunikacija. Nadležni se trude da obezbijede normalan rad mobilnih komunikacija čak i ako dođe do 24-časovnog nestanka struje. Zbog toga su ministrima vlade, gradskim zvaničnicima i koordinatorima za hitne slučajeve obezbijeđeni satelitski telefoni, a Spejs iksov Starlink će uskoro biti dostupan da obezbijedi internet konekciju u opštinama, rekao je Mašaš.

U prethodnih deset mjeseci rata, poslije Hamasovog napada 7. oktobra prošle godine, Izraelci su obično morali da provedu samo nekoliko minuta u zamračenim stanovima ili javnim skloništima dok protivvazdušna odbrana ne obori većinu raketa ispaljenih iz Gaze ili Libana. Međutim, u slučaju teškog i obimnog napada Irana ili njegovih saveznika kao što je Hezbolah, protivvazdušna odbrana će možda morati da se fokusira prvenstveno na zaštitu strateških objekata, dok će civili možda morati da ostanu duži vremenski period u skloništima čiji su debeli zidovi može ograničiti mobilne signale. Neke opštine su omogućile bežične veze u skloništima, ali vlasti takođe distribuiraju radije, koji su možda zastarjeli, ali su efikasni jer se programi mogu slušati u skloništima.

Iako su Izraelci u aprilu bili izloženi raketnim i dronovima iz Irana, mjesecima redovnim napadima Hamasa sa juga i Hezbolaha sa sjevera, sada se vlasti spremaju za još jače napade, zbog čega spremaju zalihe goriva za elektrane ako se poremete redovne isporuke.

"Kupovali smo beskonačne količine", rekla je Tamar Fekler, potpredsjednica za operacije, logistiku i bezbjednost Izraelske električne korporacije (IЕC), najvećeg snabdjevača električnom energijom u zemlji. Ona je istovremeno dodala da je IЕC poslije 7. oktobra i iznenadnog napada Hamasa na Izrael podigao i nivo bezbjednosti u svim elektranama.

Obalne platforme za gas takođe su u opasnosti od napada Hezbolaha. U slučaju sveopšteg rata na sjeveru, Izrael će odlučiti o gašenju platforme od slučaja do slučaja, iako je potpuno gašenje malo vjerovatno, rekao je anonimni izraelski zvaničnik, a prenosi Blumberg. Ali čak i kratko zamračenje moglo bi otežati informisanje izraelske javnosti o situaciji tokom napada, što bi navelo vlasti da instaliraju rezervne dizel generatore ili litijumske baterije na više od polovine stubova mobilnih telefona u sjevernom Izraelu, uključujući i lučki grad iz Haife. U komercijalnoj prestonici Tel Aviva, desetine jarbola su priključeni na generatore obližnjih preduzeća ili opštinskih zgrada.

Sada je glavno pitanje da li će Iran napasti. U Izraelu vjeruju da hoće, pa je Times of Israel, na osnovu intervjua sa nekoliko visokih članova vojno-obavještajnog kompleksa, objavio da je trenutna procjena Izraela da će Iran pokrenuti direktan napad za nekoliko dana, vjerovatno prije nego što se održe ponovni razgovori. u četvrtak pregovore o prekidu vatre i sporazumu o taocima. U izvještaju se navodi da ovo pitanje izaziva podele unutar Irana. Navodi se da je predsjednik Masud Pezeškijan protiv teške odmazde, dok Korpus garde Islamske revolucionarne sile želi da izvede veći napad nego što je to bio slučaj 13. i 14. aprila, kada su stotine dronova i raketa lansirane u prvom direktnom napadu Irana na Izrael. Tokom tog napada presretnuti su skoro svi projektili i dronovi.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: