Хамас покренуо велики напад

Израел се пита: Како је могуће да обавјештајне службе ово нису видјеле?

  • 08.10.2023. 08:24

Напад Хамаса на Израел нарочито је изненађујући због тога што је, како пише "Гардијан", израелски надзор палестинског друштва веома софистициран и веома инвазиван, док је праћење активности самог Хамаса један од њихових главних задатака.

Готово је шокантно да Израел није био свјестан планираног напада, будући да има изузетно развијену обавјештајну мрежу, и да његове доушнике на окупираним палестинским територијама, чини велики број пажљиво изабраних људи. 

Уз комбиноване напоре Шин Бета, израелске домаће обавјештајне службе, Мосада, његове спољне шпијунске агенције и сва средстава Израелских одбрамбених снага, и за Би-Би-Си је запањујуће да нико није видио да се ово дешава.

Историја сукоба Израела и Палестине: Рат који траје 100 година

Историја сукоба Израела и Палестине: Рат који траје 100 година

"Израел без дилеме има најобимније и добро финансиране обавјештајне службе на Блиском истоку. Има доушнике и агенте унутар палестинских милитантних група, као и у Либану, Сирији и другде. У прошлости је, вршила тачно темпиране атентате на вође милитаната, блиско познајући сва њихова кретања. Понекад се то радило са ударима дронова, након што су агенти поставили ГПС трагач на аутомобил појединца; понекад је у прошлости чак користио и експлодирајуће мобилне телефоне", указује Би- Би-Си.

Српски држављанин рањен у Израелу

Српски држављанин рањен у Израелу

"Гардијан" прецизира да су Изаелци мобилишући доушнике, тражили појединце са финансијским и здравственим проблемима, оне који су рањиви због сексуалне неприкладности, као и Палестинце којима је дозвољено да напусте обални појас. Чланови милитантних група у израелским затворима такође су историјски били мета обавјештајних напора.

Израелска технолошка индустрија за надзор, о чему свједочи и скандал са шпијунским софтвером "Пегазус" , међу најнапреднијим је на свијету. Упркос свему томе, предвиђање корака Хамаса је потпуно изостало.

Израелски генерал запријетио: Хамас је отворио врата пакла!

Израелски генерал запријетио: Хамас је отворио врата пакла!

"Истина је да је Хамас, иако увијек одлучан и способан за дугорочно планирање, постао много вјештији у прилагођавању војним изазовима са којима се суочава, често улажући велике напоре у планирање и идентификацију израелских рањивости, што је чињеница која је веома добро позната одбрамбеним снагама Израела", указује бивши "Гардијанов" дописник из Јерусалима Питер Бомонт.

Све ово, како истиче Бомонт, указује да је напад планиран не само унутар Хамаса, већ и ривалских фракција Газе, са нивоом оперативне сигурности који је без преседана у претходним рундама борби.

Војни аналитичари су већ пожурили да сугеришу да је Хамас вјероватно употребио значајну обману, као и шок од напада из више домена – укључујући ракете и инфилтрацију – да би створио максималан хаос.

Израел узвратио ударац: Уништена чувена зграда

Израел узвратио ударац: Уништена чувена зграда "Палестина"

Оно што је јасно, наводи "Гардијанов" новинар  јесте да је Израел пропустио да уочи потенцијалне припреме: планирање, складиштење залиха. И непосредно уочи офанзиве Хамаса, када су се његови борци окупљали и приближавали граничним областима под надзором редовних патрола, камере, сензори кретања тла и даљински управљани мини топови на мјестима који су се у прошлости показали ефикасним против покушаја јуриша на граничну ограду, сви су оманули.

И ограда са бодљикавом жицом требало је да служи као "паметна баријера" да спријечи управо ову врсту инфилтрације, али су је припадници Хамаса једноставно булдожерима пробили, исјекли жицу и ушли у Израел са мора и параглајдером.

"Све то указује на операцију која је, као и претходни Хамасови изненадни напади са инфилтрацијом, укључујући и оне упаде тунелима у Израел, захтијевала огромну количину припрема. Можда је значајна чињеница, како су истакли израелски медији, да инциденте у које је посљедњих мјесеци умијешан Хамас израелске обавјештајне агенције нису идентификовале као припрему за рат", закључује Бомонт.

Прво обраћање Нетанјахуа: Грађани Израела, ми смо у рату

Прво обраћање Нетанјахуа: Грађани Израела, ми смо у рату

И израелски медији су постављали неизбјежно питање: како се тако нешто догодило баш на дан када се обиљежава пола вијека Јом Кипурског рата који се сматра колосалним неуспјехом обавјештајних служби - када је Израел напала арапска коалиција.

"Цијели Израел се пита: гдје су израелске одбрамбене снаге, гдје је полиција, гдје је обезбјеђење", упитао је и Ели Марон, бивши шеф израелске морнарице, на телевизији уживо.


Пратите нас и путем Вибера