Врховни суд

Историјска пресуда: Амерички предсједник не може бити крив

  • Извор: Курир
  • 02.07.2024. 09:41

Ричард Никсон је изјавио да када предсједник Америке нешто учини, то није нелегално. Ову изјаву из 1977. године потврдио је Врховни суд САД у случају Доналда Трампа.

Врховни суд САД донио је историјску пресуду у случају Доналда Трампа, поручивши да бивши предсједници имају апсолутни имунитет од кривичног гоњења за дјела која су починили док су на функцији, а адвокати некадашњег шефа Бијеле куће одмах су реаговали писмом другом суду.

Трамп је од тог Врховног суда тражио да одлучи да ли је, као бивши предсједник, имун од кривичног гоњења, а вијест која је јуче стигла из Вашингтона назвао је "великом побједом демократије".

Трамп има имунитет за радње преузете на функцији

Трамп има имунитет за радње преузете на функцији

Са шест конзервативних гласова за и три либерална против, највиши суд у Америци донио је поменуту одлуку, уз ограду да се апсолутни имунитет не односи на дјела која су бивши предсједници САД починили ван функције.

Глас Америке наводи да Врховни суд није ипак навео како ову његову одлуку треба конкретно примијенити на Трамповом случају.

Предсједавајући судија Џон Робертс рекао је да о томе треба да одлуче нижи судови.

АП преноси да су Трампови адвокати одмах цитирали одлуку Врховног суда у писму које су упутили судији Хуану Мерчану,.

Он је предсједавајући суда на њујоршком Менхетну, који је крајем маја прогласио Трампа кривим по 34 тачке оптужнице због фалсификовања пословних докумената, односно нелегалних исплата порно глумици Сторми Данијелс како би ћутала о њиховом полном односу.

Ројтерс: Бајденов климав почетак дебате са Трампом узнемирио демократе, престар за још један мандат

Ројтерс: Бајденов климав почетак дебате са Трампом узнемирио демократе, престар за још један мандат

Трампови адвокати сада траже да, у свјетлу одлуке Врховног суда Мерчан занемари то што је порота по први пут у историји прогласила кривим неког бившег предсједника САД, као и да одложи изрицање казне Трампу које је заказано за 11. јул.

Демократе и њихов кандидат Џо Бајден, актуелни предсједник Америке, посљедњих недјеља су одлуку њујоршке пороте обилно користили како би Трампа упорно називали "осуђеним преступником".

У писму адвоката у које је увид имала америчка агенција наводи се да је одлуком Врховног суда потврђена позиција коју је раније на суђењу у Њујорку изнијела Трампова одбрана.

Његови адвокати су тада тврдили да је судија Мерчан требало да нареди тужиоцима у том случају да из доказа искључе оне за које су Трампови браниоци тврдили да представљају званичне предсједничке акте.

Нису само демократе у паници: Медији у другом ентитету ''закукали'' због дебате Трампа и Бајдена

Нису само демократе у паници: Медији у другом ентитету ''закукали'' због дебате Трампа и Бајдена

Трамп је одлуке пороте суда у Њујорку да га прогласи кривим раније оцијенио као "срамотну".

Нова одлука Врховног суда доноси још једно одлагање кривичног поступка против Трампа који је покренуо специјални тужилац Џек Смит подигавши оптужницу због ковања завјере, односно напада на Капитол хил 6. јануара 2021, са циљем преокретања резултате предсједничких избора из 2020. године које је Трамп изгубио од Бајдена.

АП је оцијенио да су сада готово потпуно нестале шансе да суђење Трампу почне пре новембарских избора на којима ће он готово извјесно поново да буде предсједнички кандидат Републиканске партије.

Трамп одабрао потпредсједника, не открива о коме је ријеч

Трамп одабрао потпредсједника, не открива о коме је ријеч

Уколико Трамп на јесен поново буде изабран за предсједника, могуће је да ће убрзо потом бити изведен пред суд, али би онда могао да постави свог државног тужиоца који ће прекинути поступке пред федералним судовима.

Постоји могућност и да Трамп као предсједник самог себе помилује.

Бајден је поручио да настоји да се фокусира директно на Трампа након њихове прошлонедјељне дебате, али је прокоментарисао и одлуку Врховног суда којом се Трампу и другим предсједницима даје широк имунитет од кривичног гоњења,

Трамп послао поруку Зеленском: Свиђа ми се

Трамп послао поруку Зеленском: Свиђа ми се

Шеф Бијеле куће је рекао да је пресуда Врховног суда подрила владавину права.

- Нико није изнад закона, чак ни предсједник САД - рекао је Бајден у Бијелој кући.

(Kurir.rs/АП/BBC/Глас Америке)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина