За кифлице без млијека и јаја свако ко је пробао рекао је да су најукусније! Уколико путер замијените маргарином - постају неодољива посна грицкалица. Идеално се слажу уз свако јело, а успевају, чак, и неискусним домаћицама.
Састојци:
1 kg меког брашна тип 400,
500 ml воде,
1 коцка (50g) свјежег квасца,
3 пуне кашике шећера,
1 кашика соли,
100 ml уља.
За премазивање:
мајонез (посни или обичан)
и сусам за посипање
За преливање:
250 g путера или маргарина
Припрема:
У 500 ml топле воде растворити коцку квасца са 1 кашиком шећера. Просијано брашно сипати у ванглу, додати 2 кашике шећера, 1 кашику соли, воду са квасцем и 100 ml уља.
Умијесити лагано, уз евентуално додавање још мало брашна, да тијесто буде глатко, мекано и да се не лијепи. Све се ради одмах, ни квасац ни тијесто не остављате да расте.
У зависности од тога коју величину кифлица желите, дијелите тијесто на веће или мање лоптице. Развући оклагијом у облик елипсе, нанијети фил по жељи (сир, шунку или за дане поста џем, мармеладу, орахе...) и рукама лагано уролати кифлицу.
Плех благо подмазати маргарином и ређати кифлице са размаком од бар 2 cm, јер доста нарасту док се пеку. Оставити да нарастају око 2 сата на топлом мјесту, па нарасле кифлице четкицом премазати мајонезом и посути сусамом.
Рерну угријати на 220 степени и пећи да лијепо порумене. Пазите да се не препеку.
Маргарин или путер отопите и угријте у шерпици са поклопцем (прска, а треба да буде врело). Печене, топле кифлице одмах прелијте врућим маргарином, на сваку кифлицу по кашику, двије и оставите да се охлади, преноси Стил.