Објавила ИРНА

Иранска револуционарна гарда: Идентификована локација пада предсједниковог хеликоптера

  • Извор: Анадолија
  • 19.05.2024. 22:23

Иранска команда Револуционарне гарде Источног Азербејџана објавила је да је у недјељу утврђена локација срушеног хеликоптера у којем су се налазили предсједник Ирана Ебрахим Раиси и делегација.

Иранска државна новинска агенција ИРНА објавила је саопштење у којем се наводи да је примљен сигнал с мобилног телефона који припада једном од чланова посаде хеликоптера на мјесту несреће и да су трупе распоређене на том подручју.

Турска агенција за управљање катастрофама (АФАД) објавила је у недјељу да Турска шаље хеликоптер за потрагу и спашавање у ноћним условима вида и 32 спасиоца на захтјев Ирана.

"Иран је затражио хеликоптер за ноћну потрагу и спашавање од Турске преко турског Министарства спољних послова“, објавила је агенција на друштвеној мрежи Икс.

Бројне државе нуде помоћ Ирану у проналажењу хеликоптера предсједника Раисија

Бројне државе нуде помоћ Ирану у проналажењу хеликоптера предсједника Раисија

Додаје се да су 32 планинара за трагање и спашавање из огранака Ван и Ерзурум АФАД-а и шест возила су на путу ка том подручју.

"Такође, 15 припадника особља за трагање и спашавање на планинама из Анкаре, Дијарбакира и Конје је у приправности", навела је агенција и додала да помно прати даљи развој ситуације.

Турско Министарство одбране саопштило је да су као одговор на захтјев иранских власти преко Министарства спољних послова, беспилотна летјелица Акинци и хеликоптер Коугар оспособљен за ноћно осматрање додијељени да учествују у операцијама потраге и спашавања.

Хеликоптер ће остати у приправности, спреман за распоређивање у зависности од временских услова.

Иран мобилише војску у потрази за хеликоптером у којем је био Раиси

Иран мобилише војску у потрази за хеликоптером у којем је био Раиси

Хеликоптер у којем је био ирански предсједник Ебрахим Раиси наводно је "тврдо слетио“ због временских услова док се враћао са церемоније отварања бране на граници са Азербејџаном.

Замјеник гувернера Источног Азербејџана Џабарали Закири изјавио је да су два од три хеликоптера у Раисијевом конвоју слетјела, док се један срушио.

Раиси је у вријеме несреће био у пратњи министра вањских послова Хосеина Амир-Абдолахиана, гувернера Источног Азербејџана Малика Рехматија и водитеља молитве петком у граду Табриз Ајатолаха Ал-Хасхема.

Пратите нас и путем Вибера