Техеран се опрашта од Раисија

Ајатолах водио молитву на сахрани, вођа Хамаса се обратио маси, повици ''Смрт Израелу''

  • 22.05.2024. 13:54

Ајатолах Али Хамнеи, врховни вођа Ирана, предводио је данас у Техерану молитву током погребне церемоније одржане за покојног предсједника Ебрахима Раисија.

Ројтерс наводи да је вјерски естаблишмент који управља земљом пожурио да што прије организује превремене изборе који би додатно могли да подрију његов легитимитет у тренутку јачања незадовољства у јавности.

Британска агенција наводи да ће за за излазак на гласање 28. јуна о томе ко ће наслиједити Раисија, који је у недјељу страдао приликом пада хеликоптера, бити потребно подстаћи становништво које је показало слабо интересовање за претходне изборе 2021. на којима је тврдокорни клерик постао предсједник.

Наводи се да се смрт Раисија догодила у вријеме све већег затезања односа између вјерског руководства и ширег друштва, отежаног још чвршћом политичком и друштвеном контролом и све горим стањем привреде.

Иранска државна телевизија приказала је ајатолаха Хамнеија како предводи молитве пред десетинама хиљада људи оплакују погибију Раисија на улицама Техерана.

Раисијево тијело ће сутра бити пребачено у његов родни град Машхад гдје ће бити и сахрањено.

Наводи се да је међу масом проношен Раисијев ковчег, заједно с онима у којима су тијела шефа дипломатије Хосеина Амир-Абдолахијана и још седморице званичника који су страдали заједно са предсједником приликом пада хеликоптера у близини границе с Азербејџаном.

Иран је прогласио петодневну жалост због смрти Раисија, а на комеморацију у престоници стигло је више од 40 високих страних делегација, укључујући шефове држава, министре спољних послова и премијере.

У Техеран су стигли и Исмаил Ханије, вођа Хамаса који има подршку Ирана, као и Наим Касем, замјеник шефа милитантне организације Хезболах из Либана, која је такође под заштитом Исламске Републике.


- Ја сам овдје у име палестинског народа, у име фракција које пружају отпор у Појасу Газе... како бих изразио саучешће - поручио је Ханије окупљеној маси која је узвикивала "Смрт Израелу".

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.