Црна предвиђања

Иран би једним потезом могао свијет да баци на кољена

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2024. 17:03

Сукоб на Блиском истоку поново је усмјерио свјетску пажњу на један од најважнијих геополитичких и економских морских пролаза – Хормушки мореуз.

Овај уски водени појас, смјештен између Ирана и Омана, кључан је за глобалну трговину нафтом, а сваки поремећај могао би изазвати драстичне посљедице за свјетску привреду. Зато, Иран би, условно речено, једним својим потезом могао бацити готово цијели свијет на кољена.

Хормушки пролаз сматра се једном од најкритичнијих тачака за транспорт нафте у свијету. Преко овог уског пролаза дневно прође око 21 милион барела сирове нафте, што чини приближно 21 одсто глобалне трговине њоме, према подацима Америчке енергетске информационе управе (ЕИА) за 2022. годину.

Руска војска наставља са офанзивом: Украјинци изгубили више од 21.000 војника у Курској области?

Руска војска наставља са офанзивом: Украјинци изгубили више од 21.000 војника у Курској области?

Земље попут Саудијске Арабије, Кувајта, Ирака и Уједињених Арапских Емирата главне су извознице нафте те зависе од Хормушког мореуза како би је доставиле на кључна тржишта широм свијета.

Сваки прекид или блокада промета кроз пролаз могли би изазвати озбиљан поремећај у снабдијевању и подићи цијене нафте до незапамћених висина.

Најгори сценарио: Шта би могло поћи по злу?

Енергетски аналитичари већ дуже вријеме упозоравају на потенцијалне посљедице војног сукоба на Блиском истоку, посебно између Израела и Ирана.

Алан Гелдер, аналитичар у енергетској компанији "Вуд Мекензи", изјавио је да би најгори сценарио укључивао напад Израела на Иран и ирански покушај блокаде Хормушког мореуза.

Злокобна најава шефа НАТО за Украјину

Злокобна најава шефа НАТО за Украјину

Таква блокада довела би до драстичних поремећаја у глобалном снабдијевању јер кроз мореуз пролази око петине свјетске нафте.

"Блокада Хормушког мореуза имала би далеко драматичнији учинак од напада на иранску енергетску инфраструктуру јер је то главна артерија за транспорт нафте из регије која држи највеће резерве у свијету", изјавио је Гелдер за "ЦНБЦ".

Многи аналитичари се слажу да тржиште тренутно не узима у обзир најгори сценарио, него само потенцијални утицај на иранску енергетску инфраструктуру.

Међутим блокада Хормушког пролаза могла би довести до скока цијене нафте изнад 100 долара по барелу, а неки аналитичари предвиђају и цијене више од 150 долара, у зависности од дужине трајања блокаде.

Историјски преседан и енергетски шокови

Блокада Хормушког мореуза и прекид протока нафте кроз њега могли би изазвати енергетски шок који би био троструко већи од оних које је свијет доживио током нафтних криза 1970-их година. Те кризе, попут Иранске револуције и арапског нафтног ембарга, изазвале су велике поремећаје у свјетском снабдијевању нафтом и нагли скок цијена.

Лоше прогнозе Владе Њемачке: Још једна година економског пада!

Лоше прогнозе Владе Њемачке: Још једна година економског пада!

Саул Кавониц, виши аналитичар у "МСТ Фајненшалу", сматра да би у случају напада на иранску производњу глобално снабдијевање нафтом било смањено за три одсто, што би само по себи могло довести цијене на ниво од 100 долара по барелу или више.

Ако би Хормушки мореуз био блокиран, Кавониц процјењује да би цијене нафте могле скочити изнад 150 долара по барелу, што би било троструко више од шокова 1970-их.

Глобални утицај и цијене нафте

Према ријечима Бјарнеа Шилдропа, главног аналитичара за робу у шведској банци СЕБ, тржиште тренутно не предвиђа вјероватноћу великог прекида снабдијевања.

Међутим, ако би се догодило оно најгоре - затварање Хормушког пролаза мјесец дана или више - цијене нафте Брент могле би скочити на 350 долара по барелу, што би изазвало пад свјетске економије и дугорочну дестабилизацију.

Нешто се чудно десило на суђењу Додику - Адвокати: Суткиња је ''пукла'' и прекинула суђење

Нешто се чудно десило на суђењу Додику - Адвокати: Суткиња је ''пукла'' и прекинула суђење

Шилдроп истиче да, иако тржиште тренутно не предвиђа овакав сценарио, потенцијални учинак затварања пролаза могао би бити разоран, а тржиште би се могло суочити с несагледивим посљедицама - падом економских активности и озбиљним ударцем на глобално снабдијевање енергијом.

Утицај на тржишта гаса

Поремећаји у Хормушком мореузу не би утицали само на тржиште нафте, него и на тржишта укапљеног природног гаса (ЛНГ). Катар, један од највећих извозника ЛНГ-а, зависи од Хормушког мореуза за транспорт свог гаса, а он чини више од 20 одсто глобалне трговине ЛНГ-ом.

Урнебесно: Милица Тодоровић имитирала Кемала Маловчића и Миљану Кулић

Урнебесно: Милица Тодоровић имитирала Кемала Маловчића и Миљану Кулић

Према ријечима "Ворена Патерсона", шефа стратегије за робу у холандској банци ИНГ, прекиди у снабдијевању ЛНГ-ом кроз Хормушки мореуз могли би изазвати додатне проблеме на глобалним енергетским тржиштима, посебно током зиме на сјеверној хемисфери, када расте потражња за њиме због гријања.

"Поремећаји у транспорту ЛНГ-а могли би довести до несташица и повећања цијена гаса, што би додатно дестабилизовало глобална тржишта енергијом", изјавио је Патерсон, преноси "Тпортал".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.