Суђење

Нешто се чудно десило на суђењу Додику - Адвокати: Суткиња је ''пукла'' и прекинула суђење

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2024. 15:53

Горан Бубић, адвокат предсједника Републике Српске, рекао је да се у Суду БиХ данас десио један непримјерен напад на одбрану, пријетње казнама, тако да су били принуђени да ставе захтјев за изузеће судије.

Очекује се да ће одлука о изузећу судије Сене Узуновић бити донесена у наредних неколико дана.

Бубић је још једном истакао да је Анекс 10 је кључни документ и из саме чињенице да тај доказ није изведен већ мјесецима, видимо да он у сваком случају иде у прилог одбрани. 

„Ми од почетка тврдимо да Општи оквирни споразум за БиХ постоји и постоји Анекс 10, али верзије с којима ми располажемо нису званичне верзије већ су оне верзије које могу да прихвате према закону о кривичном процесу“, изјавио је Бубић. 

Тужилаштво у реплици својих доказа настоји прогурати документ који ни по чему није вјеродостојан, рекао је Бубић и додао да то је врста документа која је скинута са веб сајта Уједињених нација, која је достављена уз писмо тадашњег амбасадора САД у Уједињених нација, 30. новембра 1995. године.

„Опште позната је чињеница да је споразум за мир у БиХ потписан у Паризу 13. децембра, а одредба члана 11 споразума јасно дефинише да споразум ступа на снагу даном потписивања. Значи, може бити вјеродостојна само верзија која је потписана. Ту верзију Тужилаштво не нуди“, истакао је Бубић.

Други доказ јесте покушај да се у доказни поступак унесу одређене изјаве предсједника које су дате у различитим околностима, у овом случају, говор предсједника поводом 81 године Битке на Козари.

„Овдје је у питању једна принципијелна ствар, једна процедурална ствар, која изјава може бити доказ а која не може. Нама за одбрану није спорна садржина било које изјаве предсједника али јесте начин на које се те изјаве могу увући у поступак. Изјава која може ући у кривични поступак мора бити дата по правилима о кривичном поступком а то значи да је давалац изјаве унапријед упозорен да се та изјава може употријебити у кривичном поступку. Ми немамо такву ситуацију. Ми овдје имамо ситуацију гдје се у темељу крши стандард поштеног суђења чија окосница је право на одбрану. Друге изјаве могу се довући само ако су прибављање под контролом суда“, истакао је Бубић.

Нобило: Нешто се чудно десило

Адвокат Анто Нобило поручио је да се на данашњем суђењу нешто чудно десило и да сумња да је један од разлога и допис ОХР-а.

"Имали смо више-мање уредан поступак који се одвија у судници. Могли смо бити више или мање задовољни. Имали смо колегијалну атмосферу. Сад одједном се то промијенило и морате се запитати о чему се ради. Суткиња је данас скоро избацила предсједника. Оптужила је моје колеге да говоре неистинито. Оптуживала их је и пријетила да ће их новчано казнити и пријавити адвокатској комори. Ништа се није десило са наше стране да би се тако требало заоштрити. Она је на крају све то заоштрила до ситуације да је фактички одустала од данашњег распореда. Ниједан доказ није изведен иако су планирани и докази оптужбе и одбране. Нешто се ту дешава. Можда је један од разлога и допис ОХР-а. Три дописа ОХР-а су дошла Тужилаштву, а то су они прослиједили суду. Ту сам видио нешто што никада нисам видио да се отворено ради. Шеф правне службе ОХР-а директно упућује Суд шта треба судити. Каже да то што се пита нису релевантни докази за пресуђивање. Суд не смије те чињенице утврђивати. То нисам никада видио да извршна власт без обзира домаћа или страна, може судовима наређивати шта да раде у свом поступку. То је скандал. То је суткиња прочитала. Вјероватно ће и предсједник дати политички контекст", рекао је Нобило.

Он поручује да је примијетио да је без икаквог рационалног разлога суткиња извршила велику агресију, а онда је "пукла" и зауставила суђење.

"Мој закључак је да се суткиња налази пред нечијим великим притиском. Искрено ми је жао. То је оно што је можда данас најзначајније. То је тачка преокрета која се показала", рекао је Нобило.

Предсједник Додик: Било је евидентно да нешто подваљују

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на данашњем суђењу било евидентно да се нешто подваљује, као и све што је подваљено.

"Људи који раде у одбрани су све добро процедурално поставили. Немам ниједну примједбу на њихов рад, подржавам што раде. Данас је било евидентно да се покушало подвалити као све што се подваљује. Подваљен је и Суд којег је поставио Петрич (бивши високи представник у БиХ). Првобитна намјера суда је била да се суди политичарима, а касније су проширили дјеловање. Устав не предвиђа Суд и Тужилаштво БиХ него су га направили странци. Они бране странце, не бране грађане те њихове јадне БиХ, случајно постављене, без оријентације како ће даље. Мисле да ће само силом покушати да наметну неки курс према којем се нешто мора. Морање никада није пријатељ државе. Кад узмете Америку, која је расута и подијељена, а онда крхку БиХ која и даље живи на бази присиле. Протутњи амерички дипломата, неки се плаше, неки не, али у суштини они говоре да имају тог злоћу који се зове Марфи који је вршио притисак на Суд. Тражио је што прије завршетак. Покушавају да нас осуде да опструишемо процес, што није тачно", рекао је Додик.

Он је поручио да не може прихватити логику суда, јер по њиховој логици требало је да буде осуђен 15 дана прије уласка у судницу.

"Ја имам право да се браним, а одбрана ми је онемогућена понашањем судија. Све судије у овом процесу су муслимани, са биографијама које су такве какве су. Од самог тужиоца који има сумњиву процедуру избора за тужиоца, па до судије у претходном поступку", рекао је Додик и осврнуо се на судију Сену Узуновић:

"Данас имамо жену која је судила Србима у Коњицу, али и муслиманима који су убили Србе. Побили их на сраман начин. Епска и тужна прича да је у Коњицу побијена породица професора гимназије који је имао два, сина Петра и Павла, старости осам до десет година. Тај професор и његова жена нису вјеровали да ће њихови ђаци моћи да изврше такав злочин, па су остали у Коњицу. Онда су се појавили саборци Сене Узуновић, убили оца, мајку и старијег брата. Млађи брат се рањен извукао са мјеста егзекуције и недалеко одатле видио полицајце којима је пришао. Рекао је ''чико, неки људи су убили мога тату, маму и брата. Мене су ранили недалеко одавдје''. Ти муслимани полицајци којима се обратио, то дијете су одвели тим људима који су му побили породицу да и њега ликвидирају накнадно. Сена Узуновић није ништа учинила на том случају. Није јој пало на памет да отвори истрагу. Шта смо добили? Једино смо успјели да подигнемо цркву изнад Коњица, посвећену Петру и Павлу. Сена Узуновић је судила убицама Срба из Коњица, ослободила муслимане за ту врсту ликвидације, а касније је Хашки трибунал у истом предмету покупио те људе у истом предмету и осудио их", рекао је Додик.

Он је поручио да Бакир Изетбеговић није баш паметан јер је допустио да му излети прича да је Милорад Додик већ осуђен.

"Он је рекао да међународна заједница стоји иза овог процеса, да је Додик осуђен и да ће морати да се прихвати оно што они хоће. Они хоће да разграде уставну БиХ и да направе унитарну. Имају помоћ странаца за то, који пријете санкцијама. Иза Додика стоји народ који му је дао повјерење и кандидовао сам се за предсједника Републике на сљедећим изборима. То ћемо урадити у складу са законима које је донијела Република Српска. Ми ћемо провести изборе у складу са Изборним законом Републике Српске, гдје је предвиђено да изборна комисија проводи те изборе. Не спорим да ЦИК проводи изборе за члана Предсједништва и Парламент БиХ", рекао је Додик. 

Додик је поручио и да му је 13 амбасадора у Европској унији рекло да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи будала.

"И јуче су ми неки рекли. То је најобичнија будала и једва чекамо да оде одавдје. Ја цитирам, стварно не знам је ли или није", рекао је предсједник Додик.

Петронијевић: Озбиљан скандал у судници

Адвокат Горан Петронијевић поручио је да су данас у судници свједочили озбиљном скандалу и да је судија Узуновић потпуно изгубила конце.

"Данас је нама покушано да се потури документ, или како су га они назвали, доказ да колега Бубић није у праву, који представља чист фалсификат. Према томе, судија је под страховитим притиском, ту се апсолутно слажемо. Суд, као институција, какав такав је, морао би да има интегритет и да има заштиту органа ове државе. Не да нема заштиту, него су сами ти органи и ванинституционални притисци толиког степена и толике снаге да је судија Узуновић данас буквално изгубила конце из својих руку", рекао је Петронијевић.

Нагласио је да је Узуновићева конце почела да губи на претходном рочишту када је покушала да оправда свједочење Кристијана Шмита пред Европским судом и избјегавање Суда БиХ.

"Нико је ништа није питао, нико ништа није коментарисао, судија је гледала медије, слушала, читала и нашла за сходно да у судници коментарише, да случајно нико не би помислио да Кристијан Шмит дискриминише овај Суд, ову државу, ове народе који овдје живе у односу на оне прилике из којих он долази. А то јесте тако. Од тог тренутка, чини ми се, она полако губи конце, а данас се то показало у пуном свјетлу. Она више није у стању да води овај поступак", рекао је Петронијевић.

Поновио је да је затражено изузеће Узуновићеве, а најавио и даљње кораке - могуће чак и кривичне пријаве.

"Што се тиче других корака, то ће се након утврђивања чињеница и увида у списе донијети евентуална одлука и о неким стварима које су мало озбиљније у односу на саму судију или неке службенике Суда који су у томе учествовали. Говорим о евентуалној кривичној пријави", закључио је Петронијевић.

Лукић: Постоје снаге за које је Србин крив док се не докаже да је мртав

Вршилац дужности директора "Службеног гласника Српске" Милош Лукић изјавио је да претпоставка невиности окривљеног не важи у процесу против њега и предсједника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ, те да постоје снаге које желе да кажу да је Србин крив док се не докаже да је мртав.

"Данас нисмо примијетили да је Тужилаштво присуствовало суђењу. Стичем утисак који је више комуниколошки него правни, а то је да многи очекују да `Виктор Бубањ` за Србе и остане какав је био прије више од 25 година", изјавио је Лукић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Лукић је указао и да је данас виђен преседан да је Тужилаштво БиХ предсједника Републике Српске покушавало да терети за говор који је одржао на годишњицу битке на Козари.

"Не знам да ли свјесно или не, али то тужилаштво се ставило на супротну страну од оне због које ми обиљежавамо битку на Козари", изјавио је Лукић.

Радован Вишковић: Недопустиво "силовање" правде

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је поручио да се данас свједочило "силовању" правде које је недопустиво.

"Показало се по ко зна који пут оно о чему говоримо годину и по дана. Политичка фарса и суђење. Оно што је судија Стрика покушавао да проведе, па одустао, сада је у ту фазу дошла и Сена Узуновић. Послије данашњег дана она нема више никаквог права да настави поступак. Ако желе БиХ у коју се заклињу, треба да зауставе овај поступак и да ово иде ad acta. Свака даља процедура само ову земљу воде у живо блато", рекао је Вишковић.

Он је подсјетио и да је лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик бити пресуђен и да је то готова ствар.

"Рекао је да је добио сигнал међународне заједнице и фактора. Онда је та иста Сена требало да то правно уоквири и проведе ту изјаву свог шефа. Очигледно не може. Колико год се право у БиХ газило, тешко се неправно борити против неправних ствари, будите сигурни да ће из овога Српска и Додик изаћи као побједници. Таква бруталност, да извинете, такво силовање правде је недопустиво било гдје. Да можете у самом процесу који траје, дајете медијске изјаве да је све готово и завршено. Данашњим понашањем у Суду БиХ је закуцан и посљедњи ексер у мртвачки сандук БиХ. Ако желите да је сахраните, ми ћемо доћи на саучешће", рекао је Вишковић.

Цвијановић: Оно што само данас видјели у судници излази из оквира нормалног

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва, рекла је да су данас у судници Суда БиХ видјели недопустиву нервозу судије те да то излази из оквира нормалног.

Од стране судије Сене Узуновић данас се видјела експлозивност, не дозвољавање објашњења да ли је нешто стигло или није стигло одбрани, недозвољавање других ствари које би процедурално требало да буду ту, изјавила је Цвијановићева. 

„Сваки пут када одем у судници Суда БиХ помислим да је то најгора верзија, онда сљедећи пут видите да од горег постоји још гора верзија“, рекла је Цвијановићева.

То су ствари које су заиста изашле из оквира, додала је.

„Морам рећи да смо сви, на неки начин, дубоко разочарани оним што смо данас видјели ма како сви били свјесни да је у питању политички процес и да је тај политички процес само стрпан у правосудни оквир, јер би требао да кобајаги добије неки правосудни епилог, иако знамо да је у ствари једна врста политичког обрачуна“, навела је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.