Avion nestao prije osam godina

Inženjer tvrdi da je riješio misteriju leta MH370

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 21.02.2022. 19:37

Poslije osam godina kada je nestao avion Boing 777 na letu iz Malezije pojavile su se teorije da je pronađeno mjesto gdje je pao.

Avio stručnjaci vjeruju kako su pomoću sofisticirane radio tehnologije napokon otkrili mjesto gdje je pao avion na letu MH370 te kažu da 'neobična' putanja kojom je pilot krenuo sugeriše da ga je možda neko pratio, piše "Daily Mail".

Avion Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade, nestao je bez traga 8. marta 2014. godine, nedugo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Uprkos iscrpnoj međunarodnoj potrazi koja je trajala četiri godine, koštala više od 200 miliona dolara, olupina Boeinga 777 nikad nije pronađena, dok očajne porodice nestalih tvrde da pad aviona nije bio slučajan.

Ali, britanski inženjer avio saobraćaja, Ričard Godfri, vjeruje da je MH370 pao u okean oko 1.933 km zapadno od Perta, te da leži 4.000 metara pod morem uzduž linije poznate kao 'sedmi luk'.

Pomoću tzv. 'analize širenja slabog signala' (WSPR), Godfri je pratio smetnje koje je avion radio u radijskim frekvencijama širom svijeta kako bi otkrio njegovu tačnu putanju čime je stvorena možda i najtačnija pretpostavka dosad o tome gdje leži olupina aviona.

Putanja aviona, otkriveno je, bila je vrlo neobična, a uključivala je i okret od 360 stepeni nad okeanom, što podupire teoriju da je pilot Zaharije Ahmad Šah namjerno avion sklonio s kursa.

"Svi su dosad mislili da je avion išao ravno, možda čak i na autopilotu", kazao je Godfri.

"Ja mislim da je pilot Šah aktivno upravljao sve vrijeme", dodao je.

Tri sata nakon polijetanja, avion je ušao u neobičan 'uzorak zadržavanja', što je, prema Godfrijevim nalazima, trajalo oko 20 minuta.

Uzorak zadržavanja je kada pilot drži avion unutar određenog vazdušnog prostora, obično kako bi pričekao odobrenje za nastavak leta ili slijetanje.

Godfri vjeruje da taj privremeni zastoj može ukazivati ​​na to da je pilot zastao kako bi uspostavio kontakt s malezijskim vlastima - uprkos tome što je kontakt sa avionom prestao 38 minuta nakon polijetanja.

"Ako pokušavate da izgubite letjelicu u najudaljenijem dijelu južnog Indijskog okeana, čudno je da tada uđete u uzorak zadržavanja", objasnio je Godfri.

"Možda je komunicirao s malezijskom vladom i provjeravao prate li ga. Možda je samo želio vremena da se odluči kuda će krenuti odavdje. Nadam se da bi, ako je bilo ikakvog kontakta s malezijskim vlastima, nakon osam godina bili spremni da to otkriju", rekao je on.

Stručnjak je na karti odredio 160 tačaka iznad Indijskog okeana na kojima su signali bili poremećeni, rekavši da je samo još jedan avion bio u tom području te noći - i to udaljen najmanje sat vremena - što znači da je poremećaje vjerovatno uzrokovao MH370.

Suprug Denis Viks, Pol, bio je jedan od šest Australijanaca za koje se vjeruje da su poginuli kada je avion nestao prije gotovo osam godina.

Do Godfrijevog otkrića, dugo je insistirala da je avion doživio mehanički kvar, ali sada vjeruje da je nesreća bila ubistvo.

"Bila sam tako tvrdoglava kad sam govorila da nije kriv pilot. Ali sada moram sve to da odbacim nakon gotovo osam godina od nestanka i tri godine od potrage za avionom", rekla je Viks.

"Nikad nisam vjerovala da je u pitanju pilot. Nažalost, Ričard Godfri je rekao da vjeruje da je pilot imao kontrolu. Tražili smo avion kojeg nema i logično je da ga nismo pronašli. Dakle, možda bismo sada trebali tražiti na temelju novih saznanja", rekla je ona.

Majka dvoje djece, koja se ponovno udala prije dvije godine, kaže da joj je život na čekanju dok se nada da će moći da ispuni svoje obećanje i vratiti tijelo svog bivšeg muža kući.

Udovica sada traži da se ponovno pokrene potraga na osnovu Godfrijevog izvještaja.

"Ako ovo nije vrijedno još jedne potrage, onda ne znam štota jeste", rekla je Viks.

"Napravila sam i svoje vlastito istraživanje o tome i izgleda vrlo obećavajuće. Naježim se. Pogledam sve to i pomislim - to je to."

"Prošlo je tako dugo vremena bez odgovora. Nema dana da o tome ne razmišljam. Obećala sam Poliju da ću ga dovesti kući. Još uvijek to nisam ispunila", kazala je gospođa Viks i dodala da se susrela s malezijskim premijerom, koji je obećao da će nastaviti istragu, ali njegova obećanja nisu se ostvarila.

I drugi stručnjaci istražuju Godfrijeve navode, a ako nalazi budu dobri, lobiraće kod malezijske vlade da ponovno otvori istragu.

Godfri je rekao da su mu malezijske vlasti zahvalile što im je prenio svoj rad, ali su mu kazale da su "vrlo zauzete".

"Ako se pokaže da je pilot ipak bio odgovoran, mogli bi biti suočeni s višemilionskim tužbama", rekao je.

Međutim, stručnjaci su izrazili sumnju u pouzdanost podataka WSPR-a, koji avion smještaju u podvodno grebensko područje južnog Indijskog okeana.

Godfri tvrdi da su to propustili u prethodnim potragama.

Australijska kancelarija za sigurnost saobraćaja opisao je Godfrijev izveštaj kao "vjerodostojan", pa će ažurirati podatke, ali nije potvrdila hoće li se potraga ponovno pokrenuti.

Australijski stručnjaci za avio sigurnost (ATSB), predvođeni novim direktorom, tiho su obnovili potragu za letom Malaysian Airlinesa MH370, koji je nestao u martu 2014. s 239 ljudi u avionu.

"ATSB je svjestan rada gospodina Ričarda Godfrija i priznaje da je on vjerodostojan stručnjak na temu MH370", rekao je u izjavi glavni povjerenik ATSB-a Angus Mičel.

Mičel je rekao da će Godfrijevi nalazi biti prosleđeni Geoscience Australia na pregled kako bi bili sigurni da ništa važno nisu propustili.

"ATSB priznaje da rad gospodina Godfrija preporučuje zonu pretrage za MH370, čiji značajan dio pokriva područje već pretraženo tokom podvodne potrage koju je vodio ATSB", rekao je.

ATSB očekuje da će taj pregled biti dovršen u narednim sedmicama, a rezultati će biti objavljeni na veb stranici ATSB-a.

Dok se formalni zaključak o sudbini MH370 tek treba donijeti, od nestanka aviona kruže mnoge teorije i zavjere.

Popularna teorija ugledne novinarke Kristin Negroni je ta da je sistem za vazduh u kabini brzo izgubio pritisak, pri čemu je isisan sav kiseonik.

Vjeruje se da je prvi oficir Farik Abdul Hamid preuzeo upravljanje dok je kapetan Zahari Ahmad Šah bio u toaletu.

Negroni pretpostavlja da je kopilot Hamid imao velikih problema s kiseonikom - uprkos tome što je nosio masku - te nije mogao jasno da razmišlja.

Zbog toga Negroni vjeruje da je avion prebačen u 'standbaj' umjesto da uputi poziv za pomoć - što objašnjava zašto je signal transpondera prekinut i kontrolori su još uvijek mogli da vide avion na radaru, ali nisu mogli da odrede njegovu visinu.

Osim toga, neko je još uvijek upravljao avionom - i upravljao njime bizarnim smjerom, skrećući na jugozapad, zatim na sjever i onda na jug.

Gospođa Negroni smatra da je kopilot Hamid (27) bio za kontrolama te da je brzo izgubio kiseonik.

"Mislim da više nije puno razmišljao, jer je njegova sposobnost da to čini odavno nestala", rekla je.

"Kada uzmete u obzir koliko je Farikov um morao biti zbrkan, možete objasniti bizarnu putanju leta MH-370."

Avion je tada letio više sati, verojatno na autopilotu, i nestao.

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм