Mediji pišu o Makronu

Insajderi o predsjedniku Francuske: Makron jedva da ima prijatelje i očajnički želi da ga ljudi vole

  • Izvor: Telegraf
  • 09.07.2024. 15:48

Francuski predsjednik Еmanuel Makron jedva da uopšte ima prijatelje i sve više Francuza ga mrzi, tvrde insajderi, dok se politička situacija u zemlji komplikuje poslije parlamentarnih izbora na kojima nijedna od tri opcije (ekstremna desnica, ljevica i centar) nije osvojila dovoljan broj glasova da samostalno formira vlast.

Kako je prenio Dejli Mejl, Makron se kockao zakazujući vanredne izbore, što je bila šokantna odluka o kojoj se nije konsultovao ni sa svojim najbližim saradnicima.

Francuska je danas više politički podijeljena nego u poslednjih više decenija, a najviše zahvaljujući tome što se ugađalo predsjedniku koji je po svaku cijenu želio da ojača svoju vlast, a koji je upravo želio da izbjegne podjele.

''Sunak će proći kao Makron'': Volodin objasnio zašto narod glasa protiv politike vlasti

''Sunak će proći kao Makron'': Volodin objasnio zašto narod glasa protiv politike vlasti

"On zaista duboko u sebi želi i potrebno mu je da bude voljen", rekao je član Makronovog "unutrašnjeg kruga", koji je želio da ostane anoniman.

Drugi je bio još direktniji:

"Makron je veliki zavodnik, on želi sve da zavede. Ali većina Francuza ima karakter i gaji nasilnu mržnju prema njemu. On je previše mlad, zgodan i pametan za većinu Francuza. I u našim genima je da želimo da obezglavimo svog lidera".

Slično kao i za svoju domaću publiku, Makron se isto ponaša i prema drugima, koristeći svoju opasnu i prepoznatljivu retoriku, kao u slučaju Kine i Tajvana.

Kineski predsjednik Si Đinping je lako je odigrao na kartu Makronovog strateškog narcizma, jer francuski lider nije bio pripremljen za laskanje i manipulaciju po kojoj je Kina kroz istoriju poznata.

Dok je pozdravljao Sijevo očigledno poštovanje prema njemu i njegovoj kancelariji tokom državne posjete, Makron je takođe prešao granicu, skoro da je održao predavanje kineskom šefu države u govoru na trgu Tjenanmen u Pekingu.

''Dan D'' u Francuskoj: Makron plaši građanskim ratom, moguća kohabitacija

''Dan D'' u Francuskoj: Makron plaši građanskim ratom, moguća kohabitacija

U onome što se smatra neoprostivim kršenjem protokola, Makronov govor je bio tri puta duži od Sijevog, koji je reagovao sa uznemirenijim govorom tijela. Njegovi napori da pridobije podršku drugih svjetskih lidera i nastupi pred drugim svjetskim liderima takođe su se izjalovili.

Dok bliski savjetnici tvrde da Makron "mnogo mrzi Trampa", on je zapravo bio uveren u to da može da ga šarmira i omanuo je. Ranije ove godine, Donald Tramp je ismijavao Makrona imitirajući njegov naglasak dok je pričao o telefonskom razgovoru o poreskim pregovorima tokom njegovog predsedništva.

Još 2018. godine, Tramp je ismijavao Makrona zbog njegovog "veoma niskog rejtinga" i na Tviteru je postavio poruku "Učinite Francusku ponovo velikom".

Makron je mislio da može da šarmira i pridobije i mnogo izazovnije svjetske lidere, kao što je Vladimir Putin. Uoči početka ruske invazije na Ukrajinu, suprotno američkim obavještajnim podacima, Makron je i insistirao da može da ubijedi ruskog predsjednika da odustane od svojih imperijalnih ambicija.

Makron je posjetio Moskvu nadajući se da će herojski poraziti diktatora ali je umjesto toga sjedio nasuprot njemu za stolom dugačkim preko šest metara. Dok je rat tekao Makron je držao otvorenu vezu sa Kremljom ali nikada nije došlo do proboja u boljim odnosima.

Makron poljubio ruku Đorđi Meloni, o njenoj reakciji bruji svijet

Makron poljubio ruku Đorđi Meloni, o njenoj reakciji bruji svijet

"Makron je neko ko se uživeo u ulogu predsjednika Francuske", navodi jedan od njegovih saradnika, komentarišući predsjednikov autfit i fotografije.

Na jednoj seriji fotografija Makron kao da je imitirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, pozirajući neobrijan i u tamnoj dukserici sa kapuljačom. Njegova crno-bijela fotografija na kojoj vježba boks privukla je veliku pažnju u zemlji, dok psiholozi navode da je to dio "glume i poziranja".

Sada poslije izbora kad nijedna opcija nema 289 od ukupno 577 poslanika u Nacionalnoj skupštini Makrona očekuju drugi problemi. Insajder je rekao da je njegovo raspisivanje prevremenih izbora možda obavljeno sa ispravnim političkim instinktom. Istovremeno je spriječio i da ekstremna desnica dođe na vlast iako se saradnja sa ljevicom održava na klimavim nogama.

Makronova nada da će njegova odluka da raspiše vanredne izbore dovesti Francusku do razjašnjenja i okončanja političke krize, desilo se upravo suprotno dolazi do borbe u strankama centra da se formira koaliciona vlada.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: