Меморијални центар у Отави

И Павелић предложен за меморијални споменик '''жртава комунизма''

  • Извор: СРНА
  • 08.10.2024. 15:40

Усташки поглавник и шеф Независне Државе Хрватске Анте Павелић, сарадник нацистичког вође Адолфа Хитлера и предводник геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, могао би да буде уписан као "жртва комунизма" у Меморијалном центру у Отави.

Одјељење за канадску баштину суочава се са озбиљним изазовима везаним уз Меморијал жртвама комунизма, који би требао да садржи 553 имена.

Према владиним документима, између 50 и 60 имена, за сада, потенцијално је повезано са нацистичким режимом или су имали везе са фашистичким групама.

Споменик је требао бити откривен у новембру 2023, али планови су помјерени након што су чланови канадског парламента одали почаст Јарославу Хунки, украјинском војнику из дивизије Вафен-СС Галиција.

Хрватица због Србина све напустила и дошла у Врање

Хрватица због Србина све напустила и дошла у Врање

Овај инцидент осрамотио је Канаду, па је саопштено да датум откривања Меморијала још није договорен, те да се спроводи "преглед комеморативних елемената".

Жаиме Кирзнер-Робертс, виши директор Центра пријатеља Симона Визентала, напоменула је да ова организација већ годинама изражава забринутост због укључивања нацистичких ратних злочинаца у меморијални споменик.

"Утврђено је да је више од половине појединаца комеморисаних на споменик можда било у нацистичким редовима или да су били сарадници нациста" - наводи она.

ЦИК БиХ наредила отварање врећа са гласачким листићима и поновно бројање

ЦИК БиХ наредила отварање врећа са гласачким листићима и поновно бројање

Приватне донације за споменик укључивале су имена особа као што су Роман Шухевич, украјински националиста и сарадник нациста, те Анте Павелић, вођа нацистичког марионетског режима у Хрватској - напомиње "Геополитика".

Функционери који су задужен за Меморијални центар у Отави примијетили су да је низ уноса имена који су предложена за Меморијал, можда, у неком својству повезана са фашистичким и нацистичким организацијама. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: