Memorijalni centar u Otavi

I Pavelić predložen za memorijalni spomenik '''žrtava komunizma''

  • Izvor: SRNA
  • 08.10.2024. 15:40

Ustaški poglavnik i šef Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić, saradnik nacističkog vođe Adolfa Hitlera i predvodnik genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, mogao bi da bude upisan kao "žrtva komunizma" u Memorijalnom centru u Otavi.

Odjeljenje za kanadsku baštinu suočava se sa ozbiljnim izazovima vezanim uz Memorijal žrtvama komunizma, koji bi trebao da sadrži 553 imena.

Prema vladinim dokumentima, između 50 i 60 imena, za sada, potencijalno je povezano sa nacističkim režimom ili su imali veze sa fašističkim grupama.

Spomenik je trebao biti otkriven u novembru 2023, ali planovi su pomjereni nakon što su članovi kanadskog parlamenta odali počast Jaroslavu Hunki, ukrajinskom vojniku iz divizije Vafen-SS Galicija.

Hrvatica zbog Srbina sve napustila i došla u Vranje

Hrvatica zbog Srbina sve napustila i došla u Vranje

Ovaj incident osramotio je Kanadu, pa je saopšteno da datum otkrivanja Memorijala još nije dogovoren, te da se sprovodi "pregled komemorativnih elemenata".

Žaime Kirzner-Roberts, viši direktor Centra prijatelja Simona Vizentala, napomenula je da ova organizacija već godinama izražava zabrinutost zbog uključivanja nacističkih ratnih zločinaca u memorijalni spomenik.

"Utvrđeno je da je više od polovine pojedinaca komemorisanih na spomenik možda bilo u nacističkim redovima ili da su bili saradnici nacista" - navodi ona.

CIK BiH naredila otvaranje vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje

CIK BiH naredila otvaranje vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje

Privatne donacije za spomenik uključivale su imena osoba kao što su Roman Šuhevič, ukrajinski nacionalista i saradnik nacista, te Ante Pavelić, vođa nacističkog marionetskog režima u Hrvatskoj - napominje "Geopolitika".

Funkcioneri koji su zadužen za Memorijalni centar u Otavi primijetili su da je niz unosa imena koji su predložena za Memorijal, možda, u nekom svojstvu povezana sa fašističkim i nacističkim organizacijama. 

Pratite nas i putem Vibera