Апокалиптични призори

Хаос на улицама британских градова - Насиље, нереди, убиства

  • Извор: Агенције
  • 04.08.2024. 09:16

Неколико полицајаца је повријеђено у новом таласу насиља на улицама британских градова у суботу, четвртог дана немира због убистава три дјевојчице у сјеверозападној Енглеској раније ове недјеље.

Нереди у којима су учествовале стотине људи који протестују против имиграната избили су посљедњих дана у неколико градова, након што су се на друштвеним мрежама прошириле лажне информације да је осумњичени за масакр био радикални муслимански имигрант.

Полиција је саопштила да је Аксел Рудакубана (17), осумњичен за напад ножем на часу дјечијег плеса у Саутпорту, рођен у главном граду Велса Кардифу, али су антиимигрантски и антимуслимански протести настављени и прерасли у насиље и нереде.

Полиција Ливерпула саопштила је у суботу да је неколико полицајаца повријеђено док су покушавали да угуше "озбиљне нереде" у центру града.

Власти у граду Халу на истоку Енглеске саопштиле су да су четири особе ухапшене, а три полицајца повријеђена у протестима који су укључивали бацање флаша.

Издати су савјети за повећање безбједности у џамијама широм земље, док је полиција распоредила додатне снаге.

Нови британски премијер Кир Стармер, изабран почетком јула, налази се пред првим великим тестом. Он је осудио "екстремну десницу" за насиље и подржао полицију у предузимању оштрих мјера.

У суботу је разговарао о нереду са министрима, саопштила је његова канцеларија.

Стармер је у суботу рекао да "нема изговора за насиље".

Туче и насиље избили су и у Лидсу и Манчестеру, као и у Ливерпулу, гдје су демонстранти бацали јаја, лименке пива и димне бомбе.

У Белфасту су нека предузећа пријавила материјалну штету. Неколико људи је ухапшено у Лондону, укључујући и једну због нацистичког поздрава контрадемонстранту.

Незванично, према подацима са друштвених мрежа, у нередима је живот изгубило неколико особа.

Четири полицајца повријеђена у нередима у петак увече пребачена су у болницу, а 12 особа је ухапшено, рекао је новинарима у суботу главни надзорник Сандерленда Марк Хол.

"Ово није био протест. Ово је било неопростиво насиље и неред", рекао је Хол.

Најмање 30 протеста планирано је широм Велике Британије овог викенда, преноси Би-Би-Си, заједно са бројним контрапротестима антирасистичких група.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)