Палестинска група

Хамас саопштио да позитивно гледа на садржај израелског приједлога о трајном прекиду ватре у Гази

  • Извор: Агенције
  • 01.06.2024. 09:14

Палестинска група Хамас саопштила је да позитивно гледа на садржај израелског приједлога који је изнио предсједник САД Џозеф Бајден о трајном прекиду ватре у Гази.

- Хамас потврђује своју спремност да се позитивно и на конструктиван начин позабави сваким приједлогом који се заснива на трајном прекиду ватре и потпуном повлачењу (израелских снага) из Појаса Газе, реконструкцији (Газе) и повратку расељених у своја мјеста, заједно са испуњавањем истинског споразума о размјени затвореника ако окупатори јасно најаве посвећеност таквом договору - наведено је у саопштењу Хамаса.

Предсједник САД Џозеф Бајден изнио је јуче израелски план у три фазе за окончање сукоба у Гази који су израелски званичници понудили Хамасу.

Бајден је рекао да ће прва фаза предложеног споразума трајати шест недјеља и да укључује потпуни прекид ватре, повлачење израелских снага из свих насељених области Газе и ослобађање одређеног броја талаца, укључујући жене, старе и рањене, у замјену за ослобађање стотина палестинских затвореника, наводи АП.

Тијела убијених талаца би била враћена њиховим породицама, а хуманитарна помоћ би се повећала током прве фазе на 600 камиона којима би сваки дан био дозвољен улазак у Газу.

Друга фаза би била ослобађање свих преосталих живих талаца, укључујући мушке војнике, а израелске снаге би се повукле из Газе.

Трећа фаза је позив на почетак велике обнове Газе, која се суочава са деценијама разарања изазваног ратом.

Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанијахуа саопштила је да је Израел овластио преговараче да представе споразум о примирју у Гази након што је Бајден открио детаље плана о прекиду ватре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм