Palestinska grupa

Hamas saopštio da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog prijedloga o trajnom prekidu vatre u Gazi

  • Izvor: Agencije
  • 01.06.2024. 09:14

Palestinska grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog prijedloga koji je iznio predsjednik SAD Džozef Bajden o trajnom prekidu vatre u Gazi.

- Hamas potvrđuje svoju spremnost da se pozitivno i na konstruktivan način pozabavi svakim prijedlogom koji se zasniva na trajnom prekidu vatre i potpunom povlačenju (izraelskih snaga) iz Pojasa Gaze, rekonstrukciji (Gaze) i povratku raseljenih u svoja mjesta, zajedno sa ispunjavanjem istinskog sporazuma o razmjeni zatvorenika ako okupatori jasno najave posvećenost takvom dogovoru - navedeno je u saopštenju Hamasa.

Predsjednik SAD Džozef Bajden iznio je juče izraelski plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedjelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamjenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, navodi AP.

Tijela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Gazi nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: