Међународни суд правде

Хаг наредио Израелу да обустави операцију у Рафи

  • Извор: Агенције
  • 24.05.2024. 17:06

Међународни суд правде у Хагу наложио је данас Израелу да одмах обустави своју војну операцију у граду Рафа на југу Појаса Газе.

Суд је такође наложио Израелу да отвори гранични прелаз Рафа са Египтом како би се допремила већа хуманитарна помоћ.

- Израел моментално мора да обустави своју војну операцију или било какву активност у Рафи која би могла да донесе Палестинцима у Гази животне услове који би довели до њиховог физичког уништења у цијелости или дјелимично - рекао је предсједник међународног суда правде Наваф Салам.

Он је додао да Израел мора да предузме ефикасне мјере да би осигурао несметан приступ Појасу Газе за било коју истражну комисију, мисију за утврђивање чињеница или истражном тијелу које има мандат од стране Уједињених нација да истражи наводе о геноциду, преноси Ал Џазира.

Израелу је такође наложено да у року од мјесец дана обавијести МСП о свом напретку у примјени мјера које су му издате.

Израелски ратни кабинет је 9. маја одобрио "ограничено проширење" војне операције у Рафи, гдје се налази преко милион Палестинаца који су побјегли од сукоба у другим дијеловима Појаса Газе.

Израел одбацује пресуду МСП, палестинске власти поздрављају

Палестинске власти поздравиле су данас пресуду Међународног суда правде којом се тражи да Израел обустави своју операцију у Рафи, док је израелски министар финансија Безалел Смотрич најавио да Израел неће прихватити ту пресуду.

Портпарол палестинских власти Набил Абу Рудејнех је изјавио за Ројтерс да наредба МСП представља међународни консензус о прекиду ватре у Гази.

Милитантна група Хамас која фактички влада Газом такође је поздравила одлуку МСП, али уз напомену да она не препознаје друге дијелове Газе које су под нападом Израела.

- Вјерујемо да није довољно јер је агресија окупације широм Појаса Газе, посебно на сјеверу, једнако брутална и опасна - рекао је високи званичник Хамаса Басем Наим.

Израелски опозиционар Јаир Лапид оцијенио је данас пресуду МСП као "морални колапс и моралну катастрофу", наводећи да суд није успио да повеже потребу за прекидом ватре са потребом да се ослободе таоци које држи Хамас у Гази.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)