Пјетер Шаља

Бивши припадник ОВК осуђен на 18 година затвора

  • Извор: СРНА
  • 16.07.2024. 16:10

Судије Специјализованог судског вијећа за Космет у Хагу осудиле су бившег припадника терористичке Ослободилачке војске Косова Пјетера Шаљу на 18 година затвора због ратних злочина почињених током побуне против српских снага 1998. и 1999. године.

Шаља је осуђен за ратне злочине, укључујући мучење, убиство и произвољно затварање, почињене док је водио импровизовани затвор у којем су људи злостављани, а најмање један човјек убијен.

Судије су закључиле да је он био "изван разумне сумње" дио криминалне групе која је привела и тешко малтретирала најмање 18 људи за које се сматрало да су шпијуни или сарадници са Србима.

Вјерује се да је више од 13.000 људи погинуло током побуне против Срба на Космету 1998. и 1999. године.

На зидовима цркве исписани графити ОВК

На зидовима цркве исписани графити ОВК

Шаља је током цијелог суђења тврдио да је невин. Његови адвокати су тврдили да он није био присутан када су почињени злочини нити је у њима учествовао.

Злочини су извршени у некадашњој фабрици метала у Кукешу, која је тада била претворена у штаб ОВК и коришћена је за регрутацију, мобилизацију, али и затварање, саслушавање и злостављање оних за које су сматрали да недовољно подржавају ОВК. Жртве су претежно били Албанци. Процјењује се да је заточених било 40, међу којима и три жене, а идентификовано је њих 18 жртава.

Тужиоци су, у завршној речи у априлу затражили да Шаља буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

Специјализована судска вијећа, односно суд за ратне злочине са сједиштем у Хагу, основан је 2015. године, а чине га међународне судије и адвокати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.