Представништво Српске у Израелу

Горен-Јона за АТВ: Призори који подсјећају израелску јавност на заборављене слике из страшне прошлости јеврејског народа

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2023. 20:12

Шеф Представништва Републике Српске Ејал Горен и члан његовог тима Ханан Јона, у ексклузивном изјави за АТВ говорили су о тренутној ситуацији у Израелу.

Горен истиче да су призори отетих и одведених у Појас Газе, подсјећају израелску јавност на заборављене слике из страшне прошлости једног народа.

"Као што знате, прије отприлике два дана, терористичка организација Хамас напала је Државу Израел у злочиначком терористичком чину у размјерама које никада раније нисмо видјели. До данас је убијено и масакрирано око 800 Израелаца, од којих је велика већина недужних цивила. Број рањених је најмање 2.500, од ​​којих су многи у тешком стању, а процјењује се да има око 150-200 отетих и заробљених, међу којима су и мала дјеца, жене и старци. Призори ужаса још нису у потпуности откривени. Куће су опљачкане и спаљене, а невини грађани убијани само зато што су Јевреји. Призори отетих који су одведени у појас Газе подсјећају израелску јавност на заборављене слике из страшне прошлости јеврејског народа. Осјећај грађана у овом тренутку је веома тежак и постоји велики гнијев јавности. Улице Јерусалима су сада празне од људи и аутомобила. Многе радње и радње су затворене, а атмосфера рата је у ваздуху", рекао је Горен.

Јона каже како постоји осјећај јединства.

"С друге стране, постоји и осјећај јединства. Веома је висок одзив на пријем у резервну службу, становници прискачу у помоћ и помажу комшијама, а има и много спонтаних акција донација опреме, одјеће и хране за добробит напаћеног становништва на југу земље. На унутрашњем политичком плану покушава се доћи до владе националног јединства која ће укључити високе представнике опозиционих партија за период кризе како би се народ ујединио", истакао је Јона.

"Овдје ћемо у Представништву Републике Српске у Израелу пружити сву потребну помоћ грађанима Републике Српске који се налазе у Израелу у сарадњи са амбасадором господином Душком Коваачевићем", додао је Горен. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.