Predstavništvo Srpske u Izraelu

Goren-Jona za ATV: Prizori koji podsjećaju izraelsku javnost na zaboravljene slike iz strašne prošlosti jevrejskog naroda

  • Izvor: ATV
  • 09.10.2023. 20:12

Šef Predstavništva Republike Srpske Еjal Goren i član njegovog tima Hanan Jona, u ekskluzivnom izjavi za ATV govorili su o trenutnoj situaciji u Izraelu.

Goren ističe da su prizori otetih i odvedenih u Pojas Gaze, podsjećaju izraelsku javnost na zaboravljene slike iz strašne prošlosti jednog naroda.

"Kao što znate, prije otprilike dva dana, teroristička organizacija Hamas napala je Državu Izrael u zločinačkom terorističkom činu u razmjerama koje nikada ranije nismo vidjeli. Do danas je ubijeno i masakrirano oko 800 Izraelaca, od kojih je velika većina nedužnih civila. Broj ranjenih je najmanje 2.500, od ​​kojih su mnogi u teškom stanju, a procjenjuje se da ima oko 150-200 otetih i zarobljenih, među kojima su i mala djeca, žene i starci. Prizori užasa još nisu u potpunosti otkriveni. Kuće su opljačkane i spaljene, a nevini građani ubijani samo zato što su Jevreji. Prizori otetih koji su odvedeni u pojas Gaze podsjećaju izraelsku javnost na zaboravljene slike iz strašne prošlosti jevrejskog naroda. Osjećaj građana u ovom trenutku je veoma težak i postoji veliki gnijev javnosti. Ulice Jerusalima su sada prazne od ljudi i automobila. Mnoge radnje i radnje su zatvorene, a atmosfera rata je u vazduhu", rekao je Goren.

Jona kaže kako postoji osjećaj jedinstva.

"S druge strane, postoji i osjećaj jedinstva. Veoma je visok odziv na prijem u rezervnu službu, stanovnici priskaču u pomoć i pomažu komšijama, a ima i mnogo spontanih akcija donacija opreme, odjeće i hrane za dobrobit napaćenog stanovništva na jugu zemlje. Na unutrašnjem političkom planu pokušava se doći do vlade nacionalnog jedinstva koja će uključiti visoke predstavnike opozicionih partija za period krize kako bi se narod ujedinio", istakao je Jona.

"Ovdje ćemo u Predstavništvu Republike Srpske u Izraelu pružiti svu potrebnu pomoć građanima Republike Srpske koji se nalaze u Izraelu u saradnji sa ambasadorom gospodinom Duškom Kovaačevićem", dodao je Goren. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    'Stranačka hronika

  • 21:40 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.