Више и не крију

Француски пуковник: Наши војници су већ дуго у Украјини

  • 04.06.2024. 16:22

Док РФИ тврди да ће предсједник Француске Емануел Макрон на церемонији обиљежавања 80. годишњице искрцавања у Нормандији објавити да ће послати француске војне инструкторе за Украјину, бивши пуковник Пјер де Јон увјерава да "тамо већ дуго има Француза".

Човјек који је командовао 3. пуком маринаца додаје за "Велер актуеле" да је разлика само у "количини послатих инструктора".

У прилог његовој изјави иде чињеница да се француско оружје налази на тлу Украјине од почетка сукоба, те да исто прати мали број инструктора будући да Украјинци нису упознати са свом западном техником.

Украјина америчким ракетама гађала системе на руској територији

Украјина америчким ракетама гађала системе на руској територији

Дакле, када се топ "цезар" пошаље у Украјину, он прво прође кроз Пољску или Румунију. Његово путовање до Украјине је подијељено на "логистичке парцеле", и у свакој од њих присутно је неколико француских официра за везу, наглашава Пјер де Јон.

Пошто опрема пређе пољско-украјинску границу, треба што прије да се пошаље на фронт јер је у противном лака мета руских удара.

Из Русије поручују: Западни инструктори немају никакав имунитет

Из Русије поручују: Западни инструктори немају никакав имунитет

Према пуковниковим ријечима, француски тренери који прате топове успут обучавају украјинске артиљерце, "понекад буквално поред пута". Поготово што се опрема мора одржавати током путовања у Украјини, па је стога све вријеме неопходно француско знање.

Од почетка рата обезбијеђена је и обука Украјинаца у Француској.

"Али на крају обуке одређени војници прате украјинске војнике назад у Украјину да провјере да ли је све исправно примењено", прецизира бивши пуковник француске војске.

Упитан да ли би будућа Макронова објава била тек формализовање актуелног стања Де Јон каже да је ово сада сложенија прича.

"Политико" о играма иза кулиса: Бајден тајно дао Украјини дозволу?

"Нова обука би била масовна, званична и не само усредсређена на опрему већ и на војне маневре", закључује некадашњи пуковник, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм