Да удари унутар Русије оружјем САД

"Политико" о играма иза кулиса: Бајден тајно дао Украјини дозволу?

  • Извор: РТ Балкан
  • 30.05.2024. 22:32

Бајденова администрација је "тихо" дала Украјини дозволу да нападне унутар Русије – искључиво у близини области Харкова – користећи оружје које је обезбиједило САД, рекла су данас два америчка званичника и још двоје људи упознатих са тим потезом, што је велики преокрет који ће помоћи Украјини да се боље брани његов други по величини град, јавља "Политико".

"Предсједник је недавно рекао свом тиму да осигура да Украјина може да користи америчко оружје у сврхе противватре у Харкову, како би Украјина могла да узврати руским снагама које нападају или се спремају да их нападну", рекао је амерички званичник за "Политико", додајући да политика дозвољавања далекометних удара унутар Русије "није промијењена".

Према писању "Политика", Украјина је затражила од САД да изврше ову промјену политике тек након што је овог мјесеца почела руска офанзива на Харков, додао је званичник. Сви људи су добили анонимност да разговарају о интерним одлукама које нису објављене.

Посљедњих неколико дана САД су донијеле одлуку да дозволе Украјини "флексибилност" да се одбрани од напада на граници у близини Харкова, рекао је други амерички званичник за овај медиј.

У ствари, како пише "Политико", Украјина сада може да користи оружје које је обезбиједила Америка, као што су ракете и ракетни бацачи, да обара лансиране руске ракете које иду ка Харкову, на трупе које се гомилају у непосредној близини границе у близини града, или руске бомбардере који лансирају бомбе ка украјинској територији.

Али званичник је рекао да Украјина не може да користи то оружје да погоди цивилну инфраструктуру или лансира ракете дугог домета, као што је армијски тактички ракетни систем, да погоди војне циљеве дубоко у Русији.

"То је запањујући помак за који је администрација првобитно рекла да ће ескалирати рат директнијим укључивањем САД у борбу. Но, погоршање услова за Украјину на бојном пољу – односно напредак Русије и побољшање положаја у Харкову – довели су до тога да се предсједник предомисли", пише "Политико".

Пратите нас и путем Вибера