Габријел Атал

Француски премијер: Напади на жељезницу имали су један циљ - блокирање возова за Париз прије ОИ

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2024. 14:12

Француски премијер Габријел Атал изјавио је данас да саботаже које су погодиле кључне дијелове француске железничке мреже уочи Олимпијских игара имају "јасан циљ - блокирање мреже брзих возова".

Он је рекао да су "вандали" стратешки напали главне руте са сјевера, истока и запада према Паризу, и то неколико сати прије церемоније отварања Олимпијаде, преноси АП.

Обраћајући се новинарима, Атал је рекао да ће бити "великих посљедица", јер је стотине хиљада људи заглављено у покушају да стигну до Париза.

Париско тужилаштво отворило је истрагу и цијели случај окарактерисало као "намјерну штету" нанесену жељезничкој инфраструктури и "фундаменталним националним интересима".

Драма уочи Олимпијских игара, подметнути пожари дуж мреже брзих возова у Француској

Драма уочи Олимпијских игара, подметнути пожари дуж мреже брзих возова у Француској

Тужилаштво је такође навело да ће истрагу спроводити и током ноћи.

Како је раније објавио Фигаро, мрежа брзих жељезница погођена је данас координисаним "злонамјерним радњама", укључујући подметање пожара који су довели до поремећаја на великом броју најпрометнијих жељезничких линија у земљи.

Наводи се да ће велики број брзих возова због пожара бити преусмјерен на "конвенционалне линије", као и да се очекује да саобраћај буде нормализован тек у понедјељак.

У Паризу ће вечерас од 19.30 часова бити отворене 33. Олимпијске игре, при чему ће церемонија отварања први пут бити одржана на отвореном, уз рекордан број од 45.000 полицајаца који ће водити рачуна о безбједности учесника.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича (Р)

    '‘Народ прича (Р)и (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.