Портпарол Министарства спољних послова

Фишер: Могуће да се Мађарској одузме предсједавање ЕУ

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2024. 22:22

Њемачка сматра да постоји опција одузимања предсједавања ЕУ од Мађарске, рекао је портпарол Министарства спољних послова Себастијан Фишер.

Он је оцијенио да је Будимпешта нанијела "велику штету" у првих 12 дана свог мандата.

"Да видимо како се наставља мађарско предсједавање Савјетом. Сада је 12. дан и већ је нанесена велика штета", рекао је Себастијан Фишер на конференцији за новинаре.

Фишер је прецизирао да би мађарско предсједавање могло да буде опозвано "теоретски", слично као што је Велика Британија морала да се одрекне ротирајућег шестомјесечног предсједавања Савјетом ЕУ након што је напустила ЕУ.

Мађарска преузела предсједавање, Орбан: Ред је на нас да поново учинио Европу великом

Мађарска преузела предсједавање, Орбан: Ред је на нас да поново учинио Европу великом

"Мађарски премијер Виктор Орбан говори искључиво за себе. Ово су једнострани кораци Мађарске, које примјећујемо са великим изненађењем и скепсом. Они су, такође, у супротности са принципом лојалности ЕУ", додао је портпарол њемачког Министарства спољних послова.

Орбанова посјета Русији неколико дана након што је Мађарска преузела предсједавање ЕУ прошле седмице изазвала је критике из Брисела.

Званичници ЕУ рекли су да Орбан није представљао Унију од 27 земаља током својих путовања. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто одбацио је критике ЕУ, истичући да је Мађарска независна држава.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.