Portparol Ministarstva spoljnih poslova

Fišer: Moguće da se Mađarskoj oduzme predsjedavanje ЕU

  • Izvor: SRNA
  • 12.07.2024. 22:22

Njemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja ЕU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer.

On je ocijenio da je Budimpešta nanijela "veliku štetu" u prvih 12 dana svog mandata.

"Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta", rekao je Sebastijan Fišer na konferenciji za novinare.

Fišer je precizirao da bi mađarsko predsjedavanje moglo da bude opozvano "teoretski", slično kao što je Velika Britanija morala da se odrekne rotirajućeg šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom ЕU nakon što je napustila ЕU.

Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Еvropu velikom

Mađarska preuzela predsjedavanje, Orban: Red je na nas da ponovo učinio Еvropu velikom

"Mađarski premijer Viktor Orban govori isključivo za sebe. Ovo su jednostrani koraci Mađarske, koje primjećujemo sa velikim iznenađenjem i skepsom. Oni su, takođe, u suprotnosti sa principom lojalnosti ЕU", dodao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Orbanova posjeta Rusiji nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje ЕU prošle sedmice izazvala je kritike iz Brisela.

Zvaničnici ЕU rekli su da Orban nije predstavljao Uniju od 27 zemalja tokom svojih putovanja. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je kritike ЕU, ističući da je Mađarska nezavisna država.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.