Zbog "erozije demokratskih normi"

Еvropska unija kažnjava Slovačku?

  • 09.09.2024. 19:44

Еvropska unija planira da finansijski kazni Slovačku zbog "erozije demokratskih normi" izazvane ukidanjem kancelarije specijalnog tužilaštva koje je nadgledalo neke slučajeve korupcije u vezi sa fondovima ЕU, piše "Blumberg".

Premijer Slovačke Robert Fico optužio je Brisel za političku pristrasnost.

Izvori "Blumberga" rekli su da Еvropska komisija razmatra nekoliko opcija da finansijski kazni Bratislavu. Jedan prijedlog bi uključivao takozvani mehanizam uslovljavanja, koji bi omogućio zamrzavanje oko 12,8 milijardi evra (14,2 milijarde dolara) dodijeljenih Slovačkoj u okviru fonda ЕU. Brisel bi takođe mogao da "povrati" sve ili dio od 2,7 milijardi evra (3 milijarde dolara) grantova dodijeljenih Bratislavi tokom pandemije kovida.


Sijarto: ЕU pala u ratnohuškačko stanje, Mađarska i Slovačka u manjini

Sijarto: ЕU pala u ratnohuškačko stanje, Mađarska i Slovačka u manjini

Specijalno odjeljenje državnog tužilaštva za borbu protiv korupcije u Slovačkoj osnovao je 2004. i ugašeno u martu ove godine. Danijel Lipšic, posljednji na čelu kancelarije, takođe je bio ministar pravde u vladi koja je 2010. smenila prvi Ficov kabinet. Tokom svoje uspješne trke da postane premijer po treći put 2023. godine, Fico je optužio ovo odjeljenje da cilja na njegovu stranku Smer politički motivisanim istragama.

"Ovo zlo u liku Lipšica mora da se završi, a mi to radimo snažno i temeljno", rekao je Fico novinarima u decembru 2023. godine, nakon pobjede na izborima.

Ficov zamjenik: Nikakva sila neće natjerati Slovačku da pošalje vojsku u Ukrajinu

Ficov zamjenik: Nikakva sila neće natjerati Slovačku da pošalje vojsku u Ukrajinu

Opoziciona stranka Progresivna Slovačka optužila je premijera da traži "nekažnjivost i osvetu blickrigom protiv vladavine prava".

Еvropska komisija je u februaru upozorila Bratislavu da će njena reforma imati "direktan i značajan negativan uticaj na zakone ЕU i finansijske interese Unije", navodi se u pismu slovačkom ministru pravosuđa Borisu Šušku, koje citiraju mediji.

Podsjećamo, Brisel je ranije koristio mehanizam uslovljavanja da kazni Mađarsku zbog "nazadovanja u reformi vladavine prava". I premijer Viktor Orban i Fico optužili su Brisel za narušavanje suvereniteta država članica i loše rukovanje ukrajinskom krizom.

Nakon što je slovačko tijelo za borbu protiv korupcije ukinuto, izvori iz ЕU ukazali su da blok neće prenagliti u kažnjavanju Bratislave.

Proces je u početnoj fazi i zahtijevaće odobrenje predsjednice Komisije Ursule fon der Lajen. 

Oko 80 odsto svih javnih investicija u Slovačkoj finansira se iz fondova ЕU, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: