"Boris"

Еvropa se sprema za velike poplave, mogle bi biti najgore u posljednjih 1.000 godina

  • 12.09.2024. 20:38

Centralna Еvropa priprema se za najgore poplave posljednjih decenija zbog prolaska ciklona "Boris".

Po češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru kvadratnom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri.

Panika, sprema se haos, prijeti potpuni potop: ''Otkažite sve''

Panika, sprema se haos, prijeti potpuni potop: ''Otkažite sve''

Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju, upozorili su poljski meteorolozi. U Vroclavu koji ima 675.000 stanovnika, opština je osnovala krizni štab. Po češkom ministru Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Poplave 1997. pogodile su Moravsku, na istoku Češke. Poginulo je 50 ljudi uz nekoliko milijardi američkih dolara štete. Upravo u toj regiji i ovaj se put očekuju najgore padavine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnijevši 17 ljudskih života i izazvavši još veću štetu nego 1997.

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat. Veliki broj kulturnih manifestacija u regiji otkazani su, uključujući godišnji festival vina u Znojmu koji privlači na hiljade posjetilaca. Otkazan je i rimski festival u Karnuntumu u Austriji.

Po austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna rasporediti do hiljadu vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Oblaci i vjetar nad Banjalukom, aktivan meteoalarm

Oblaci i vjetar nad Banjalukom, aktivan meteoalarm

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile Centralnu Еvropu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk. S premještanjem hladnog vala nad Еvropom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Olujno nevrijeme najviše problema izazvalo je u slovenskom primorju. U slovenskoj Istri u samo nekoliko sati palo je više kiše nego što uobičajeno padne tijekom cijelog ljeta.

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula govorio je o naglim promjenama vremena i cikloni Boris koja je donijela zahlađenje.

Stigao prvi snijeg

Stigao prvi snijeg

- Riječ je o području sniženog tlaka zraka, ciklona koja se premješta iznad našeg dijela Еvrope, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli zrak, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Еvrope hladniji zrak. Zračne mase se miješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne padavine - najavio je Vakula.

Dodaje kako je u zadnjih 24 sata najviše kiše palo na području Gorskog kotara i sjevernog Jadrana. Prema službenim podacima DHMZ-a, kaže, više od 50 litara, a najviše u Crnom lugu i Risnjaku s oko 72 litre po kvadratnom metru.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: