Nakon vojnog udara

EU suspendovala finansijsku podršku Nigeru

  • Извор: СРНА
  • 29.07.2023. 12:57

EU je suspendovala finansijsku podršku i bezbjednosnu saradnju sa Nigerom zbog vojnog udara koji je izvršen u toj zemlji, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Osim hitnog prekida podrške budžetu, na neodređeno vrijeme suspenduje se i bezbjednosna saradnja i to odmah stupa na snagu", naglasio je Borelj.

Lideri puča u Nigeru proglasili su sinoć generala Abdurahman Tijanija za novog šefa države nakon što je svrgnut predsjednik Muhamed Bazum.

Ovo je sedmi vojni puč u Nigeru u protekle manje od tri godine.

General se proglasio vođom Nigera

General se proglasio vođom Nigera

EU, Amerika i druge države zatražile su bezuslovno oslobađanje Bazuma iz pritovra i povratak demokratskog poretka u toj zemlji.

Niger je veliki primalac zapadne pomoći i ključni je partner EU u borbi protiv ilegalne imigracije iz podSaharske Afrike. EU ima i mali broj vojnika u Nigeru radi obuke lokalnih snaga.

EU je za period 2021-2024. godina odvojila 503 miliona evra za bolje rukovođenje, obrazovanje i održivi rast Nigera. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм