Liban

Еksplozija hakovanih pejdžera članova Hezbolaha: Skoro 3.000 povrijeđenih

  • Izvor: B92
  • 17.09.2024. 18:07

Prema posljednjim podacima najmanje osam osoba je poginulo, a čak 2.750 je povrijeđenu u masovnoj eksploziji više hiljada pejdžera kojima se dogodila danas popodne u Libanu.

Kako je prenio Rojters, očekuje se da će broj žrtava nastaviti da raste.

Među povrijeđenima je i iranski ambasador u Libanu Modžtaba Amani.

Zvaničnik Hezbolaha, koji je želio da ostane anoniman, rekao je agenciji Rojters da je detonacija pejdžera "najveći bezbjednosni propust“ s kojim se grupa suočila u skoro godinu dana rata s Izraelom.

Visoki vojni obavještajni zvaničnik i zvaničnik jedne libanske grupe takođe su rekli američkoj agenciji Asošiejted pres da su detonirani pejdžeri koje su nosili pripadnici Hezbolaha.

Izrael je navodno hakovao komunikacione uređaje koje koristi Hezbolah, zbog čega su eksplodirali.

U saopštenju iz kabineta libanskog premijera navodi se da je obaviješten o "bezbjednosnim incidentima koji se dešavaju u brojnim regionima“.

Novinar Rojtersa vidio je kola hitne pomoći kako jure kroz južna predgrađa libanske prestonice Bejruta usred sveopšte panike.

Stanovnici su rekli da su se eksplozije dogodile i čak 30 minuta nakon prvih eksplozija.

Među povrijeđenima koji su nosili pejdžere koji su eksplodirali bili su borci i medicinari iz Hezbolaha, navodi novinska agencija.

Grupe ljudi nagurale su se na ulazu u zgrade kako bi provjerile ljude za koje su znali da su možda ranjeni, rekao je novinar Rojtersa.

Bezbjednosni izvor je rekao da su uređaji eksplodirali i na jugu Libana. 

(b92)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Stranačka hronika

    Stranačka hronika

  • 21:40 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.