Угледни политички аналитичар

Џатрас: Без веће промјене политике САД према Српској и Балкану, чак и ако Трамп побиједи

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2024. 09:19

Угледни политички аналитичар и бивши амерички дипломата Џејмс Џатрас изјавио је Срни да не очекује велику промјену политике САД према Републици Српској и Балкану уопште уколико на предсједничким изборима у Америци побиједи Доналд Трамп.

Он је навео да су даљи пад и коначни колапс кредибилитета униполарног "Глобалног америчког царства" и финансијског система заснованог на долару једине ствари које ће направити већу разлику у политици САД према Балкану, укључујући Републику Српску.

"У сваком случају, чак и ако Трамп побиједи, упркос томе што има републикански Конгрес да га подржи, не очекујте било какве веће промјене у америчкој политици, укључујући на Балкану и према Републици Српској. Нови Трампов мандат ће, чак и више него први, бити ограничен трајном бирократијом, нарочито од обавјештајних агенција, како би се осигурало да он не може направити било какве суштинске промјене - чак и да је толико склон томе, што можда и није", истакао је Џатрас.

Џатрас: Шмит се руга демократији и наставља нападе на легитимна права Срба

Џатрас: Шмит се руга демократији и наставља нападе на легитимна права Срба

Према његовим ријечима, то се, на срећу, дешава у вријеме када "Глобално америчко царство" доживљава ударце у Украјини, Тајванском мореузу и на Блиском истоку и у вријеме успона БРИКС-а.

"Остаје питање да ли се то може десити уз `благо приземљење`, без дизања свијета у ваздух, без обзира на то ко ће сљедеће године бити у Бијелој кући", навео је Џатрас.

Џатрас је напоменуо да је знакове "менталне некомпетентности" предсједника САД Џозефа Бајдена све теже, готово немогуће сакрити, те да су све чешће спекулације да би тренутни амерички предсједник могао бити замијењен на мјесту предсједничког кандидата Демократске странке.

Џатрас: Писмо Рајлија уреднику АТВ-а дио кампање против Спрске и Додика

Џатрас: Писмо Рајлија уреднику АТВ-а дио кампање против Спрске и Додика

"Велики проблем је ко би могао да буде достојна замјена. Сигурно не Камала Херис, која нема кредибилитет чак ни међу демократама", сматра Џатрас.

Он је подсјетио да ће Трамп бити осуђен 11. јуна на основу 34 тачке оптужнице у Њујорку, те да постоје и други случајеви против њега који су спремни за покретање.

"Већина стручњака сматра да он неће бити осуђен на затворску казну, али та могућност се не може искључити. Чак и ако буде послат у затвор, то га вјероватно неће уклонити са позиције кандидата Републиканске странке и могло би чак да му повећа популарност", нагласио је Џатрас.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:55 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.