Ugledni politički analitičar

Džatras: Bez veće promjene politike SAD prema Srpskoj i Balkanu, čak i ako Tramp pobijedi

  • Izvor: SRNA
  • 10.06.2024. 09:19

Ugledni politički analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras izjavio je Srni da ne očekuje veliku promjenu politike SAD prema Republici Srpskoj i Balkanu uopšte ukoliko na predsjedničkim izborima u Americi pobijedi Donald Tramp.

On je naveo da su dalji pad i konačni kolaps kredibiliteta unipolarnog "Globalnog američkog carstva" i finansijskog sistema zasnovanog na dolaru jedine stvari koje će napraviti veću razliku u politici SAD prema Balkanu, uključujući Republiku Srpsku.

"U svakom slučaju, čak i ako Tramp pobijedi, uprkos tome što ima republikanski Kongres da ga podrži, ne očekujte bilo kakve veće promjene u američkoj politici, uključujući na Balkanu i prema Republici Srpskoj. Novi Trampov mandat će, čak i više nego prvi, biti ograničen trajnom birokratijom, naročito od obavještajnih agencija, kako bi se osiguralo da on ne može napraviti bilo kakve suštinske promjene - čak i da je toliko sklon tome, što možda i nije", istakao je Džatras.

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

Prema njegovim riječima, to se, na sreću, dešava u vrijeme kada "Globalno američko carstvo" doživljava udarce u Ukrajini, Tajvanskom moreuzu i na Bliskom istoku i u vrijeme uspona BRIKS-a.

"Ostaje pitanje da li se to može desiti uz `blago prizemljenje`, bez dizanja svijeta u vazduh, bez obzira na to ko će sljedeće godine biti u Bijeloj kući", naveo je Džatras.

Džatras je napomenuo da je znakove "mentalne nekompetentnosti" predsjednika SAD Džozefa Bajdena sve teže, gotovo nemoguće sakriti, te da su sve češće spekulacije da bi trenutni američki predsjednik mogao biti zamijenjen na mjestu predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Džatras: Pismo Rajlija uredniku ATV-a dio kampanje protiv Sprske i Dodika

Džatras: Pismo Rajlija uredniku ATV-a dio kampanje protiv Sprske i Dodika

"Veliki problem je ko bi mogao da bude dostojna zamjena. Sigurno ne Kamala Heris, koja nema kredibilitet čak ni među demokratama", smatra Džatras.

On je podsjetio da će Tramp biti osuđen 11. juna na osnovu 34 tačke optužnice u Njujorku, te da postoje i drugi slučajevi protiv njega koji su spremni za pokretanje.

"Većina stručnjaka smatra da on neće biti osuđen na zatvorsku kaznu, ali ta mogućnost se ne može isključiti. Čak i ako bude poslat u zatvor, to ga vjerovatno neće ukloniti sa pozicije kandidata Republikanske stranke i moglo bi čak da mu poveća popularnost", naglasio je Džatras.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.