Радикално другачији

Драматично упозорење Медведева: Свијет је дошао до тачке послије које нема повратка

  • 27.06.2024. 16:21

Свијет данас није само радикално другачији него раније, он је, нажалост, дошао до тачке послије које нема повратка, рекао је данас замјеник предсједника Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев, на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу.

"Наш заједнички циљ је да учинимо све да пронађемо основу за рјешавање противречности које су дошле до крајњих граница", додао је бивши предсједник Русије.

Према његовим ријечима, најбоља основа за рјешавање накупљених проблема је међународно право, "које смо у обавези да очувамо на глобалном нивоу, без обзира на све сукобе, спорове, одсуство разумевања", и упркос томе што Запад покушава да га замијени некаквим "редом који се заснива на правилима".

Велика афера тресе Америку: ''Зеленски, гдје је све нестало?!''

Велика афера тресе Америку: ''Зеленски, гдје је све нестало?!''

"Ако Запад не признаје равноправност свих држава, онда само механизми међународног права могу постати универзални противотров његовом диктату. Да би се искоријениле модерне колонијалне праксе, потребна је одлучна акција држава свјетске заједнице", истакао је.

Шта је тај ред који се заснива на правилима?

Медведев је подсјетио да је овај термин амерички Стејт департмент почео поново да користи посљедњих деценија, умјесто међународног права. Термин је настао деведесетих година и тада је ушао у употребу, иако, како признаје Медведев, он "до краја и није схватио на какав то низ правила би требало да се ослања савремени поредак у свијету". Ипак, како каже, сигуран је да се ту ради о томе да је Запад себи све дозволио.

"Сјећам се како је то првобитно било на међународним самитима 2000-их. Одједном, умјесто израза 'међународно право', појављује се овај ружни Франкенштајн, а западне земље сједе и некако намигују једна другој, као, разумијемо шта то значи. И то (термин) је почело да се убацује у разне декларације, разне изјаве", објаснио је замјеник предсједника Савјета безбједности Русије.

Нови рекорд у трговини Русије и Индије: Премашене 23 милијарде долара

Нови рекорд у трговини Русије и Индије: Премашене 23 милијарде долара

Он је додао и да та конструкција - свијет/ред/поредак који се заснива на некаквим правилима, нема правну основу, иако се она пропагира на свим платформама. Ова правила "тумаче се у зависности од тренутне ситуације, док се међународно-правне норме намерно искривљују", рекао је Медведев.

Нагласио је и да је праведан свијет данас могуће изградити само уколико у свијету буду постојале суверене државе.

Главни циљ санкција је да се нанесе максимално могућа штета

"Главни циљ ове олује санкција је да се нанесе максимална штета што већем броју људи из земаља које мрзе. И, узгред, не само њима, него чак и њиховим савезницима, јер санкције Русији су, то сви разумију, лукава и добро осмишљена игра Вашингтона против интереса Европе. И то су, коначно, почели да схватају и у ЕУ, а посебно обични грађани", рекао је још Медведев, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.