Radikalno drugačiji

Dramatično upozorenje Medvedeva: Svijet je došao do tačke poslije koje nema povratka

  • 27.06.2024. 16:21

Svijet danas nije samo radikalno drugačiji nego ranije, on je, nažalost, došao do tačke poslije koje nema povratka, rekao je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

"Naš zajednički cilj je da učinimo sve da pronađemo osnovu za rješavanje protivrečnosti koje su došle do krajnjih granica", dodao je bivši predsjednik Rusije.

Prema njegovim riječima, najbolja osnova za rješavanje nakupljenih problema je međunarodno pravo, "koje smo u obavezi da očuvamo na globalnom nivou, bez obzira na sve sukobe, sporove, odsustvo razumevanja", i uprkos tome što Zapad pokušava da ga zamijeni nekakvim "redom koji se zasniva na pravilima".

Velika afera trese Ameriku: ''Zelenski, gdje je sve nestalo?!''

Velika afera trese Ameriku: ''Zelenski, gdje je sve nestalo?!''

"Ako Zapad ne priznaje ravnopravnost svih država, onda samo mehanizmi međunarodnog prava mogu postati univerzalni protivotrov njegovom diktatu. Da bi se iskorijenile moderne kolonijalne prakse, potrebna je odlučna akcija država svjetske zajednice", istakao je.

Šta je taj red koji se zasniva na pravilima?

Medvedev je podsjetio da je ovaj termin američki Stejt department počeo ponovo da koristi posljednjih decenija, umjesto međunarodnog prava. Termin je nastao devedesetih godina i tada je ušao u upotrebu, iako, kako priznaje Medvedev, on "do kraja i nije shvatio na kakav to niz pravila bi trebalo da se oslanja savremeni poredak u svijetu". Ipak, kako kaže, siguran je da se tu radi o tome da je Zapad sebi sve dozvolio.

"Sjećam se kako je to prvobitno bilo na međunarodnim samitima 2000-ih. Odjednom, umjesto izraza 'međunarodno pravo', pojavljuje se ovaj ružni Frankenštajn, a zapadne zemlje sjede i nekako namiguju jedna drugoj, kao, razumijemo šta to znači. I to (termin) je počelo da se ubacuje u razne deklaracije, razne izjave", objasnio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije.

Novi rekord u trgovini Rusije i Indije: Premašene 23 milijarde dolara

Novi rekord u trgovini Rusije i Indije: Premašene 23 milijarde dolara

On je dodao i da ta konstrukcija - svijet/red/poredak koji se zasniva na nekakvim pravilima, nema pravnu osnovu, iako se ona propagira na svim platformama. Ova pravila "tumače se u zavisnosti od trenutne situacije, dok se međunarodno-pravne norme namerno iskrivljuju", rekao je Medvedev.

Naglasio je i da je pravedan svijet danas moguće izgraditi samo ukoliko u svijetu budu postojale suverene države.

Glavni cilj sankcija je da se nanese maksimalno moguća šteta

"Glavni cilj ove oluje sankcija je da se nanese maksimalna šteta što većem broju ljudi iz zemalja koje mrze. I, uzgred, ne samo njima, nego čak i njihovim saveznicima, jer sankcije Rusiji su, to svi razumiju, lukava i dobro osmišljena igra Vašingtona protiv interesa Еvrope. I to su, konačno, počeli da shvataju i u ЕU, a posebno obični građani", rekao je još Medvedev, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:50 Revolucija 1917 (R)

    Revolucija 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film