Поплаве

Драматично стање у Њемачкој, спасилачке службе раде даноноћно

  • Извор: Агенције
  • 03.06.2024. 13:28

Спасилачке службе још увијек напорно раде како би помогле становништву погођеном обилним поплавама у јужној Њемачкој.

Током акције један ватрогасац је погинуо након што му се преврнуо гумени чамац у граду Фафенхофен, четрдесетак километара далеко од Минхена, док је у понедјељак ујутру активна потрага за још једним ватрогасцем чији чамац се преврнуо у близини баварске општине Офинген, као и за једном женом у Шробенхаузену.

Обилне кише и поплаве изазвале су поремећаје током викенда у дијеловима јужне Њемачке, а очекује се да ће падати још кише, саопштила је метеоролошка служба.

Позитивна информација јесте да је метеоролошка служба (ДВД) рано у понедјељак укинула сва постојећа упозорења о тешким временским приликама, али је саопштила да се пљускови с потенцијалом јаке кише и даље очекују у неким подручјима, посебно у јужној Њемачкој.

Њемачки канцелар Олаф Шолц најавио је да ће данас посјетити погођену регију.

Десетине хиљада хитних служби су од петка увече у сталној акцији, посебно у регијама Горња Баварска и Швапска, гдје граде бране са врећама с пијеском, црпе воду, ограђују опасне зоне и спашавају људе из поплављених кућа.

Када је у питању ватрогасац за којим се трага јер му се чамац преврнуо у близини баварске општине Офинген, треба рећи да се четворица његових колега успјела спасити након превртања.

Неколико села дуж ријека Дунав и Шмутер је евакуисано јер је званичник у недељу навече указао на забринутост због бране.

Пратите нас и путем Вибера