Прича о поразу све чешћа на западу

Директор ЦИА: Украјина би могла да изгуби рат до краја 2024.

  • Извор: РТ Балкан
  • 19.04.2024. 23:04

Директор ЦИА Вилијам Бернс упозорио је у четвртак посланике да би Кијев, уколико не прође нови пакет војне помоћи у америчком Конгресу, могао да изгуби рат до краја године, преноси "Политико".

Бернс је позвао посланике у Конгресу да одобре нови закон о помоћи, са којим би Украјина могла да издржи до краја 2024. године.

Уколико Конгрес не одобри овај предлог, "слика ће бити много страшнија", рекао је Бернс и додао: "Постоји веома реалан ризик да Украјинци изгубе на бојном пољу до краја 2024. и да Москва диктира услове политичког рјешења."

То је најснажније упозорење високог обавјештајног званичника у вези са конфликтом у Украјини. Званичници у Кијеву упозоравају Запад да би руска офанзива могла да почне током љета.

Бернс је ово изговорио дан након што је предсједавајући Представничког дома Мајк Џонсон представио дуго очекивани пакет војне помоћи за Украјину.

Министар одбране САД Лојд Остин претходно је упозорио да ће се, уколико се настави са одуговлачењем слања војне помоћи, савезници "питати да ли смо ми уопште поуздан партнер".

Предсједник САД Џозеф Бајден је недавно изјавио да снажно подржава закон о помоћи Украјини. Бајденова администарција тврди да је изостанак војне помоћи Кијеву најважнији разлог зашто Украјина губи на војном пољу.

Како је нагласио Бернс, помоћ Украјини је у овом тренутку нешто више од сукоба са Русијом.

"Ради се и о Кини и кинеском предсједнику Си Ђинпингу, о његовим амбицијама и нашим савезницима и партнерима у Индо-Пацифику. Сада је питање да ли нас наши противници доживаљавају као поуздане и одлучне, и да ли то разумију наши савезници и партнери", додао је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)