Убио 18 људи

Дио мозга масовног убице послат на анализу

  • Извор: Индекс
  • 12.12.2023. 08:27

Ткиво из мозга масовног убице из САД-а послано је на анализу да се утврди могућа повезаност његове болести са службом у војсци.

Подсјетимо, Роберт Кард је раније ове године убио 18 људи у граду Левистону, у америчкој савезној држави Маине, а касније је пронађен мртав.

У дивљачком походу 25. октобра пуцао је у куглани у бару у Левистону и притом убио 18 људи. Пронађен је мртав након три дана потраге. Кард је био амерички војни резервист и постоји забринутост због његове константне изложености експлозијама у времену када је обучавао кадете о пушкама, гранатама и противтенковском оружју. 

Породица каже да је чуо гласове и вјеровао да га други оптужују да је педофил

Државни медицински истражитељ жели видјети је ли можда повреда мозга придонијела његовом необичном понашању које је довело до масовне пуцњаве.

Пријатељи и породица рекли су да је љетос показивао знакове параноидног понашања док је обучавао регруте у Вест Поинту у Њујорку те да је био примљен у психијатријску болницу на двије седмице. Рекли су, између осталог, да је чуо гласове и вјеровао да га други оптужују да је педофил, пише Индекс.

Кардови колеге били су толико забринути да му је приступ оружју био ограничен кад је напустио болницу, а најмање је један резервист изразио забринутост због масовне пуцњаве.

Постојали су страхови да би могао починити ново масовно убиство док је полиција трагала за њим након пуцњаве. Касније се испоставило да се Кард убио.

"Још не знамо све о надпритиску експлозије"

Портпарол медицинског истражитеља рекао је да је лабораториј у Масачусетсу анализирао Кардово мождано ткиво.

Пентагон је рекао да је војска била укључена у студије о утицају тзв. надпритиску експлозије на мозак те да смањује изложеност војника експлозијама док не стигну резултати. 

"Војска је предана разумијевању, ублажавању, тачном дијагностиковању и брзом лијечењу надпритиска експлозије и његових учинака у свим облицима", рекао је портпарол, потпуковник Роб Лодевик.

"Иако продужена изложеност експлозији може бити потенцијално опасна, чак и ако се сусреће на полигону за обуку, а не на бојном пољу, још увијек имамо пуно тога за научити", додао је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок