Камере снимиле почетак ерупције вулкана

Десила се експлозија, а онда је лава почела да избија из пукотина

  • Извор: Мондо.рс
  • 04.06.2024. 16:14

Један од најактивнијих вулкана на свијету, Килауеа на Хавајима, почео је да еруптира у понедјељак. Амерички геолошки завод издао је црвено упозорење које указује да је ерупција вулкана неизбјежна, у току или се сумња, са потенцијално опасном активношћу на земљи и у ваздуху. С обзиром на то да је подручје око вулкана затворено, не постоји непосредна опасност по људе. Међутим, ознака боја за летове до острва такође је подигнута на највиши ниво, што значи да је значајна емисија вулканског пепела неизбјежна или је већ у току.

"Види се црвени сјај, што указује да лава тренутно избија из пукотина. Ерупција је тренутно у току, али се одвија на удаљеној локацији у оквиру националног парка, малих је обима и не представља непосредну пријетњу по људски живот или критичне инфраструктуре.

Неке области могу садржати повишен ниво гаса; "предузмите мјере предострожности ако имате респираторних проблема", упозорава институт. Ерупција је око 1,6 километара јужно од калдере Килауеа, у границама националног парка. Власти су подручје око калдере затвориле за јавност још 2008. године. Упозорења су услиједила након ескалације активности испод површине вулкана. У недјељу је забиљежено око 400 земљотреса испод врха Килауеа. Примарна опасност од ерупција Килауеа је висок ниво вулканског гаса, који може произвести вулкански смог. Ријеч је о мјешавини вулканског гаса и пепела, који је потенцијално опасан по здравље људи, посебно оних са респираторним проблемима. Друге значајне опасности укључују пукотине у тлу и одроне камења који могу бити погоршани земљотресима у близини врха. 

Килауеа је један од пет вулкана који се налазе на Великом острву Хаваји. Висок је 1.247 метара и сматра се једним од највећих и најактивнијих вулкана на свијету. У стању је сталних ерупција већ 41 годину, а 2018. године, након експлозије вулкана, дошло је до низа земљотреса, токова лаве и емисија токсичног гаса и пепела. Око 700 зграда је уништено, а више од 3.000 људи је расељено. Килауеа је прошле године еруптирао три пута.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: