Ministar spoljnih poslova

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo svoj narod na Kosmetu

  • Извор: СРНА
  • 27.05.2023. 16:52

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je posljednja eskalacija tenzija na sjeveru Kosova i Metohije i nasilan ulazak specijalnih jedinica kosovske policije u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok "možda jedna od najopasnijih situacija", te da će Srbija zaštiti svoj narod.

"Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji, zato je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti - ne zbog toga što se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije", rekao je Dačić.

On kaže da će Srbija svakako zaštititi svoj narod, izrazivši nadu da do potrebe za intervencijom vojske neće doći.

"Kosovo nije dobilo saglasnost Kvinte za nasilno upadanje u zgrade opština"

"Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu Kosmeta, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca", rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Prema njegovim riječima, trinaest Srba je glasalo na takozvanim izborima na Kosovu.

"Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može da izazove ogromne sukobe i upozoravali smo međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić za RTS.

Građani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine pjevali

Građani Zubinog Potoka ispred zgrade opštine pjevali "Oj Kosovo Kosovo"

On je istakao da je međunarodna zajednica Beograd ubjeđivala u suprotno.

"Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu `idemo dalje`", rekao je Dačić.

On smatra da samo zahvaljujući razboritosti Srba nije došlo do većih incidenata i da sada Srbi čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj dio posla, a to je da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija.

Kosovo: U toku potraga za nestalim srpskim mladićem

Kosovo: U toku potraga za nestalim srpskim mladićem

Dačić ističe da se premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza i da je položaj srpskog naroda sve gori i teži.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија