"Ради ти за ту сатницу"

Да ли се исплати одлазак у Њемачку?

  • Извор: Б92
  • 06.11.2023. 08:18

У Србији људи полемишу о томе колике су бруто и нето зараде у иностранству и да ли се уопште исплати жртвовати се одласком на неколико мjесеци далеко од куће.

Неријетко су то понуде за одлазак у Њемачку, које привлаче највећи број људи, а тим поводом је настала кренула и дискусија на друштвеним мрежама око бруто зараде од 14 евра по сату.

Често се појављују огласи и понуде на друштвеним мрежама, у којима се пласирају разни послови, као и новчана надокнада за њих, што изазива разне коментаре људи који прате такву врсту садржаја.

Дрва коштају око 120 КМ, а шта је са пелетом?

Дрва коштају око 120 КМ, а шта је са пелетом?

Иван је члан једне групе на Фејсбуку и понудио је посао у њемачкој аутоиндустрији у два града,  Фридрихшафену и Равенсбургу, уз појашњење да су им потребни само ЕУ папири и важећа радна дозвола. Такође, почетна сатница би износила 14 евра бруто, за коју би се радило у три смјене, од понедјељка до петка, што је 160 сати недјељно, али може да се ради и прековремено.

На шта је услиједила маса саркастичних коментара, а један од њих гласио је: "Чак 14 евра бруто?''

"За такав посао обезбјеђен је и њемачки уговор. Од смјештаја имамо једнокреветне и двокреветне собе, али се одбијају од плате, што је још 300 евра по особи", каже Иван.

Жале се што радници одлазе, али не дају веће плате

Жале се што радници одлазе, али не дају веће плате

Посао је доступан и за мушкарце и за жене, јер није физичке природе, али је пожељно макар минимално познавање њемачког или одлично познавање енглеској језика.

"Хоће баш неко ко има ЕУ папире и радну дозволу да ради за 2.600 бруто, нешто не вјерујем'', "Баш јаку сатницу нудиш'', "Ради ти за 14 евра'', "Боље да возе аутобус у Новом Саду за 150.000 динара'', оштро су осудили људи у коментарима ове објаве.

Са друге стране, било је и оних разумнијих који сматрају да је то нормална плата за почетнике у Њемачкој, осим ако нисте неки инжењер или доктор.

Шупић за АТВ: Просјечна плата у ЕРС 1.600 марака - изнад републичког просјека

Шупић за АТВ: Просјечна плата у ЕРС 1.600 марака - изнад републичког просјека


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: