Андреј Сибига

Чистка новог шефа украјинске дипломатије

  • 09.09.2024. 19:02

Новоименовани украјински министар спољних послова Андреј Сибига разријешио је данас дужности своју замјеницу Ирину Боровец и опозвао привременог представника земље у Грузији Михаила Харишина, због, како је навео, њиховог "потпуног неразумијевања реалности дипломатије државе у рату", преноси "Кијев пост".

"Амбасадор Украјине је добио врло јасне критеријуме ефикасности свог рада који се односе на конкретне резултате, храброст и провокативност. Амбасадори земаља у рату не могу се одвојити од ратне стварности. С тим у вези, донета је одлука да се повуче привремени представник Украјине у Грузији", навео је Сибига у саопштењу.

Наставља се ''бјежанија'': Дмитриј Кулеба поднио оставку!

Наставља се ''бјежанија'': Дмитриј Кулеба поднио оставку!

Сибига је раније указао на Харишинову "некомпетентност и недостатак иницијативе" на мјесту привременог отправника послова у Грузији на које је именован раније ове године.

"Данас сваки амбасадор мора да буде тренер који не чека упутства из центра, већ дјелује на своју иницијативу, преузима одговорност и сопственим примјером демонстрира моћ украјинске дипломатије", истакао је Сибига, наговјештавајући даље кадровске промјене, након што је преузео дужност 5. септембра.

Нико се не може сакрити од руских бомби: Уништен командни центар украјинске војске!

Нико се не може сакрити од руских бомби: Уништен командни центар украјинске војске!

Све чвршће везе Тбилисија са Москвом довеле су до обуставе америчке помоћи Грузији и блокаде преговора те земље о придруживању ЕУ, жали се кијевски медиј.

Сибига је рекао да је његов "безусловни приоритет" набавка оружја и да би министарство којим руководи требало да "отјеловљује најбоље праксе модерне дипломатије" са фокусом на "нови ритам, енергију и приступе", преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера