Andrej Sibiga

Čistka novog šefa ukrajinske diplomatije

  • 09.09.2024. 19:02

Novoimenovani ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Sibiga razriješio je danas dužnosti svoju zamjenicu Irinu Borovec i opozvao privremenog predstavnika zemlje u Gruziji Mihaila Harišina, zbog, kako je naveo, njihovog "potpunog nerazumijevanja realnosti diplomatije države u ratu", prenosi "Kijev post".

"Ambasador Ukrajine je dobio vrlo jasne kriterijume efikasnosti svog rada koji se odnose na konkretne rezultate, hrabrost i provokativnost. Ambasadori zemalja u ratu ne mogu se odvojiti od ratne stvarnosti. S tim u vezi, doneta je odluka da se povuče privremeni predstavnik Ukrajine u Gruziji", naveo je Sibiga u saopštenju.

Nastavlja se ''bježanija'': Dmitrij Kuleba podnio ostavku!

Nastavlja se ''bježanija'': Dmitrij Kuleba podnio ostavku!

Sibiga je ranije ukazao na Harišinovu "nekompetentnost i nedostatak inicijative" na mjestu privremenog otpravnika poslova u Gruziji na koje je imenovan ranije ove godine.

"Danas svaki ambasador mora da bude trener koji ne čeka uputstva iz centra, već djeluje na svoju inicijativu, preuzima odgovornost i sopstvenim primjerom demonstrira moć ukrajinske diplomatije", istakao je Sibiga, nagovještavajući dalje kadrovske promjene, nakon što je preuzeo dužnost 5. septembra.

Niko se ne može sakriti od ruskih bombi: Uništen komandni centar ukrajinske vojske!

Niko se ne može sakriti od ruskih bombi: Uništen komandni centar ukrajinske vojske!

Sve čvršće veze Tbilisija sa Moskvom dovele su do obustave američke pomoći Gruziji i blokade pregovora te zemlje o pridruživanju ЕU, žali se kijevski medij.

Sibiga je rekao da je njegov "bezuslovni prioritet" nabavka oružja i da bi ministarstvo kojim rukovodi trebalo da "otjelovljuje najbolje prakse moderne diplomatije" sa fokusom na "novi ritam, energiju i pristupe", prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera