Уништене куће

Циклон "Борис" у Европи однио 16 живота, најтеже у Румунији

  • Извор: Агенције
  • 17.09.2024. 11:40

У циклону "Борис", који је захватио централну и источну Европу, према посљедњим подацима, погинуло је шеснаест особа, највише у Румунији седморо, гдје је уништено хиљаде кућа.

Евакуација становништва покренута је у Пољској и Чешкој, док се у Мађарској и Чешкој распоређује војска. У Мађарској се затварају путеви поред Дунава, а у Аустрији се чека други талас киша и поплава. У 42 општине покрајине Доња Аустрија проглашено је ванредно стање.

Због поплава, принудне евакуације покренуте су у неколико земаља Централне Европе, укључујући Чешку, Аустрију, Пољску и Румунију. Упозорења од поплава проглашена су у стотину мјеста широм Чешке, а полиција наводи да је све више настрадалих и несталих.

Ситуација је била најгора у два сјевероисточна региона гдје је десетине хиљада људи било приморано на евакуацију. Дијелови Остраве, регионалне престонице и трећег по величини чешког града, и даље су под водом. Успостављени су центри за оне који су морали да напусте своје домове.

- Тренутно пружамо психолошку и социјалну подршку, упознајемо се са њиховим основним потребама, обезбјеђујемо им средства за хигијену и психолошку његу - каже Јохана Хабибала, портпарол Црвеног крста.

Градоначелник Јан Донал рекао је да ће се град у наредним данима суочити с великим прекидима у саобраћају.

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска и Чешка распоређују војску

У Аустрији због поплава евакуисано седам градова; Мађарска и Чешка распоређују војску

У Јесенику, чешком граду преко границе који је у недјељу поплављен, почело је чишћење након што су се воде повукле оставивши оштећене аутомобиле и смеће на улицама.

У Пољској је наређена евакуација око 44.000 становника града Нисе. Због опасности излијевања оближњег језера постоји опасност од плављења цијелог града. Премијер Туск обећао је помоћ од 200 милиона евра жртвама поплава, тражиће и средства из фондова Европске уније. Влада у Варшави прогласила је стање природне катастрофе.

- Обратио сам се министру финансија и за сада смо обезбиједили финансијске резерве за потребе локација и људи погођених поплавама. У овом тренутку имамо милијарду злота. Министар финансија ме је увјерио, у складу с нашим очекивањима, да неће недостајати средстава за директну и дугорочну помоћ - истакао је поњски премијер Доналд Туск.

Братислава и Будимпешта припремају се за могуће поплаве с обзиром да је водостај Дунава све већи. Градске власти у Будимпешти потпуно су спремне за надолазећи плавни талас - гдје је 12.000 војника у приправности за пружање помоћи.

У сусједној Аустрији нивои ријека су опали, али су званичници најавили други талас киша и поплава. Посебно је тешко у региону сјеверно од Беча. У 42 општине покрајине Доња Аустрија проглашено је ванредно стање.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?