Након напада Хамаса

Цијене израелских акција и обвезница пале, многе компаније затворене

  • Извор: Агенције
  • 09.10.2023. 08:55

Цијене израелских акција и обвезница су пале, а многа предузећа су затворена данас, дан након почетка напада палестинске групе Хамас на државу Израел.

Кључни индекси акција Тел Авива сада су скоро седам одсто нижи, највише због пада банкарских акција од девет одсто на промету од 573 милиона долара, а цијене државних обвезница су пале за чак три одсто, преноси Ројтерс.

И поред тога што је девизно тржиште затворено недјељом, израелска валута шекел је већ била на најслабијем нивоу у години због владиног плана о реформи правосуђа, наводи Ројтерс.

Бранковић из Израела за АТВ јутро: Појас Газе ће сравнити са земљом

Бранковић из Израела за АТВ јутро: Појас Газе ће сравнити са земљом

Главни економиста компаније ''Лидер капитал маркетс'' Џонатан Кац оцијенио је да ће се напади Хамаса наставити, што ће, посљедчино, имати негативнији утицај на економију у фискални буџет.

Након што су у суботу рано ујутру борци Хамаса започели нападе на Израел, у којима је до сада убијено најмање 600 Израелаца, а најмање 370 Палестинаца убијено у омазди, израелски министар финансија Безалел Смотрич изјавио је да је наредио надлежнима у Министарству да се што прије обезбиједе буџетска средства потребна за рат, преноси Танјуг.

Банка Израела саопштила је да је прерано за процјену економске штете од сукоба, али је подсјетила да је у 50-дневном рату са милитантима Хамаса у Гази 2014. проузрокована штета од 3,5 милијарди шекела, односно 0.3 одсто бруто домаћег производа.

Држављанка БиХ евакуисана из Израела авионом

Држављанка БиХ евакуисана из Израела авионом "Ер Србије"

Компанија Нвдиа, највећи свјетски произвођач чипова који се користе за вјештачку интелигенцију и за рачунарксе графичке карте, саопштила је да је отказала самит о вјештачкој интелигенцији који је требало да се одржи у Тел Авиву сљедеће седмице.

Многе компаније дале су запосленима слободне дане, а већина трговина, осим супермаркета и апотека, затворена је.

Израелско удружење произвођача саопштило је да фабрике и даље раде како не би дошло до несташице хране и других основних производа.

''Све компаније ће наставити да раде колико год је то могуће упркос тешким ванредним условима, ракетним нападима и недостатку радника'', рекао је предсједник удружења Рон Томер.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.