Из града Ашдод

Бранковић из Израела за АТВ јутро: Појас Газе ће сравнити са земљом

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2023. 08:41

Перица Бранковић јавио се уживо у програм АТВ јутра из Ашдода у Израела, 50 километара од Појаса Газе гдје се воде жестоке борбе између Израелаца и Хамаса.

Овај град, како је појаснио Бранковић, формално припада јужном дистрикту, односно, налази се у ратној зони.

"Код нас је тренутно мирно, имали смо јуче аларме. До сада су пале двије ракете, срећом без повријеђених. Код нас је стање нормално и ситуација је добра. Према мојим информацијама, још увијек се воде борбе у шест насељних мјеста, ван већих градова. То су нека села, иако села овдје уз Појас Газе, по структури, нису слична нашим селима, више личе на војвођанска села са збијеним кућама. Претражује се терен, с обзиром да има припадника тих терористичких група који се крију по кућама“, рекао је Бранковић за АТВ јутро.

Подсјетио је да од прекјуче Израел интезивно бомбардује Појас Газе. Каже да овако нешто у Израелу још није видио.

„Шест година сам у Израелу, ово још нисам доживио. Сваких три до пет минута авиони надлијећу ово подручје, иду према Гази и бомбардују је. Ми до сада имамо 700 погинулих и око 2.300 повријеђених. Највећи број су цивили из насеља у која су терористи успјели да уђу, ради се о нека 22 насеља плус та рејв забава која се одржавала и на којој је било присутно 3.000 људи. Већина тих људи је побијена или киднапована, за некима се још трага“, рекао је Бранковић.

Додао је да се на дневном нивоу чује са амбасадором БиХ у Израелу Душком Ковачевићем с којим размјењује информације. У Тел Авиву је стање добро, извијестио га је Ковачевић, мада ни они нису уопште безбједни.

„Још од прошлог рата Хамас има могућност да ракетама допре до њих. И било је неколико напада са неколико повријеђених, хвала Богу, на томе се завршило“, изјавио је он.

Позвао је породице чији чланови бораве у Израелу да се јаве те да ће учинити све да помогну.

Он сматра да ће израелска војска успјети да ријеши ову ситуацију.

„Ја сам овдје од 2017. године, први пут сам осјетио ваздушне нападе и ракете 2018. Супруга ми је тада одговорила да Хамас из Појаса Газе гађа нас што Катар њима није платио нешто. Суштина је да је то Израел толерисао годинама, тај њихов терор са ракетама, зато што због јаве противвазудшне одбране ми нисмо у тим досадашњима нападима имали велике губитке. Међутим, ови сад губици се не могу толерисати. Израелске снаге константно бомбардују Појас Газе, процјене су да тамо има на хиљаде мртвих јер је густина насељености таква да није могуће избјећи цивилне жртве“, рекао је Бранковић.

Друго на шта се Израел припрема јесте да довлачи технику због киднаповања великог броја људи, каже Бранковић, и додаје да су око 132 особе тренутно заточене у Појасу Газе од стране Хамаса и Израелског џихада. Изарел ће извршити инвазију на Појас Газе, то је рекао и сам премијер Израела Бењамин Нетањаху.

„Моје мишљење је да су они све своје шансе прокоцкали, они ће тај Појас Газе сравнити са земљом  и сигурно је да у том облику Газа више неће постојати, тачније, неће престављати пријетњу за Израел“, сматра он.

Објашњавајући територију Појаса газе, Бранковић је рекао да то као површина Бањалуке са 2,3 милиона људи и на тој територији влада Хамас са својом партијом. Хамас има три до пет хиљада бораца а ту је и Исламски џихад који је још екстремнији од Хамаса и има око 3.000 бораца.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.