Москва

Цезар креће на Путина: Хајдемо у рат

  • Извор: Б92
  • 16.04.2024. 14:18

"Ја сам православни хришћанин и прави Рус – а не Совјет – и нисам могао само да сједим и гледам шта се дешава са овим злочиначким ратом и не радим ништа".

Рекао је Цезар, један од ратних команданата украјинске Легија слободе за Русију (ЛСР) која има за циљ свргавање руског предсједника Владимира Путина.

Бивши фитнес тренер из Санкт Петербурга и отац четворо дјеце, Цезар тврди да је спреман за дугу борбу, која ће вјероватно протећи даље од сукоба који бјесне у Украјини.

"Ако останем жив, вратићу се у своју домовину са оружјем у руци да збацим Путинов режим", каже за "Политико" Цезар, који под именом покушава да заштити људе са којима је у сродству.


Словачка против чланства Украјине у НАТО

Словачка против чланства Украјине у НАТО

Али његово право име је познато руским властима и кружи друштвеним мрежама.

Диверзантски тимови Легије покушавају да изазову што већи хаос у Русији, али поричу да су имали било какву улогу у прошлогодишњем бомбардовању кафића у Санкт Петербургу у којем је повријеђено 40 људи и убијен ултранационалистички војни блогер Владлен Татарски.

"То једноставно није наш стил", каже он.

Легија слободе Русије је једна од три руске паравојне организације које се боре против Кремља и на страни Украјине.

Уз њих су и Руски добровољачки корпус на челу са Денисом Капустином, којег њемачке власти називају једним од најутицајнијих неонацистичких активиста на европском континенту. Трећи је Сибирски батаљон, а сви су доспјели у свјетску вијест након што су 12. марта извели своје највеће прекограничне нападе око Курска и Белгорода у Русији, гдје су се борили пуне двије недјеље.

Ниједна од ових паравојних група не жели да открије колико људи има у својим редовима.

Током ексклузивног интервјуа у хотелу у центру Кијева, Цезар је за "Политико" открио своје дугорочне планове.

"Када будемо имали довољно снага, ослободићемо цијели руски регион. Формираћемо владу. Мобилисаћемо народ. Побуна ће расти, а ићи ћемо и у друге регионе док не кренемо на Москву", каже он и додаје: "Али ми нисмо Пригожин или Вагнер. Ми нисмо авантуристи. Побјеђујемо корак по корак. Можда неће бити ни сљедеће године", рекао је.

Цезар признаје своју крајње десничарску оријентацију и отворено каже да се прије 15 година придружио супрематистичком Руском империјалном покрету, који су Сједињене Државе прогласиле терористичком организацијом. Каже да је главни разлог била војна обука.


Зеленски: Немамо шансе против Русије без помоћи Запада

Зеленски: Немамо шансе против Русије без помоћи Запада

"Још сам на крајњој десници, али нисам луди неонациста или националсоцијалиста. Ја сам руски патриота", рекао је он.

Почеци ЛСР сежу у март 2022. године, неколико недјеља након што је Русија покренула инвазију на Украјину, а основало ју је неколико десетина официра и војника који нису жељели да се боре. Дезертирали су, каже Цезар, прије него што су испалили један хитац.

"Сада је другачије на линији фронта: ако желите да пребјегнете или да се предате, то је веома опасно. Има минских поља, дронова, гранатирања и веома је ризично. Линије фронта су биле много течније прије двије године", додаје он.

Цезар и ЛСР водили су неке од највећих битака у Украјини; Буча, Бахмут, Харков, Авдејевка... Али ЛСР се све више фокусира на Русију.

"Стално идемо у рације. Један или два вода улазе и убијају руске војнике, уништавају возила... Много је малих операција", рекао је он.


Борељ: Брисел не може прогласити иранску Гарду терористичком организацијом

Борељ: Брисел не може прогласити иранску Гарду терористичком организацијом

Њихова највећа фрустрација је мирољубива руска опозиција, а Цезар вјерује да неће учествовати у акцијама против тоталитарног режима. Једини начин да се отарасимо Путина је пут којим је кренула ЛСР, тврди он.

"У посљедњем великом нападу убили смо око 700 руских војника и ранили још 1.300. Уништили смо 10 тенкова, тридесетак оклопних возила и исто толико хаубица. Наши губици су били мали. Био је то велики војни успјех и велики политички успјех и пропагандни ефекат јер је показао да Путин нема контролу", каже Цезар и на крају каже: "Хајдемо у рат".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм