Petr Pavel

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

  • Извор: Анадолија
  • 19.04.2023. 22:42

Zemlje Sjevernoatlanskog saveza (NATO) nemaju drugog izbora osim da podrže Ukrajinu u sukobu s Rusijom, u suprotnom bi to značilo pobjedu Moskve, izjavio je u srijedu predsjednik Češke Republike Petr Pavel.

"Ne postoji alternativa podršci Ukrajini, jer je suprotno od toga uspjeh Rusije", rekao je Pavel na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nakon razgovora u sjedištu alijanse u Briselu, njih dvojica su i na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili o doprinosu Češke Republike NATO-u, bezbjednosnim izazovima te o spoljnoj politici Kine.

Paval je rekao da će njegova zemlja sljedeće godine ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbrambenu potrošnju te je kazao da su za razgovore o većoj potrošnji ukoliko bude potrebno.

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Očekuje se da će lideri NATO-a usvojiti ambiciozniji plan ulaganja u odbranu na svom predstojećem julskom samitu u Vilniusu, u Litvaniji.

Pavel je priznao da se javno mnijenje u zemljama NATO-a počelo umarati od vijesti o rusko-ukrajinskom sukobu, ali je napomenuo da je dužnost političara da nastave pružati podršku Kijevu.

Stoltenberg je rekao da je "volja u Evropi da se nastavi podrška Ukrajini ogromna", dodajući da je to moralna dužnost i bezbjedonosni interes za zemlje NATO-a.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.