Petr Pavel

Češki predsjednik: NATO nema alternativu osim da podrži Ukrajinu

  • Izvor: Anadolija
  • 19.04.2023. 22:42

Zemlje Sjevernoatlanskog saveza (NATO) nemaju drugog izbora osim da podrže Ukrajinu u sukobu s Rusijom, u suprotnom bi to značilo pobjedu Moskve, izjavio je u srijedu predsjednik Češke Republike Petr Pavel.

"Ne postoji alternativa podršci Ukrajini, jer je suprotno od toga uspjeh Rusije", rekao je Pavel na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Nakon razgovora u sjedištu alijanse u Briselu, njih dvojica su i na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili o doprinosu Češke Republike NATO-u, bezbjednosnim izazovima te o spoljnoj politici Kine.

Paval je rekao da će njegova zemlja sljedeće godine ispuniti cilj NATO-a o izdvajanju najmanje dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbrambenu potrošnju te je kazao da su za razgovore o većoj potrošnji ukoliko bude potrebno.

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Turski ministar: Cijeli svijet mrzi Ameriku

Očekuje se da će lideri NATO-a usvojiti ambiciozniji plan ulaganja u odbranu na svom predstojećem julskom samitu u Vilniusu, u Litvaniji.

Pavel je priznao da se javno mnijenje u zemljama NATO-a počelo umarati od vijesti o rusko-ukrajinskom sukobu, ali je napomenuo da je dužnost političara da nastave pružati podršku Kijevu.

Stoltenberg je rekao da je "volja u Evropi da se nastavi podrška Ukrajini ogromna", dodajući da je to moralna dužnost i bezbjedonosni interes za zemlje NATO-a.

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.