Пољска

Бујице готово потпуно прогутале град: Нови снимци хаотичних поплава

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2024. 15:14

Више ријека у централној Европи се током викенда излило из корита што је проузроковало поплаве у којима је животе изгубило најмање 15 особа од Пољске до Румуније. Многи градови су претрпјели огромну штету након више дана обилних киша.

Са катастрофалним поплавама суочава се и Пољска. Према досадашњим информацијама, живот је изгубило пет особа. У граду Ниса је пронађено тијело хирурга који се враћао са посла. Нешто раније, у градовима Биелско-Биала и Ладек-Здрој, као и два села, пронађена су тијела двије жена и двојице мушкараца.

Током најгорег невремена у посљедњих неколико година, огромне количине воде захватиле су читаве градове, укључујући Јесеник на планини Прађед и Крнов у близини границе са Пољском. Најгоре је у Јесенику, граду од десет хиљада становника на сјеверу земље, који су бујице готово потпуно прогутале, а на друштвеним мрежама објављени су нови драматични снимци хаотичних поплава.

(Не)струка заказала - Град потврдио да је дио шеталишта под водом

(Не)струка заказала - Град потврдио да је дио шеталишта под водом

Пољски премијер Туск саопштио је да је припремио наредбу о проглашењу природне катастрофе, коју би требало да одобри влада. Непрекидна киша довела је до поплава у областима у близини границе са Чешком. У градићу Клодзко у Доњој Шлезији цијеле улице су биле под водом, а најмање једна особа је погинула.

Град Ниса у Опољском војводству посебно је погођен у недјељу увече. Поплавне воде из Нисе Клодзке, притоке ријеке Одре, ушле су у хитну помоћ локалне болнице, јавила је новинска агенција ПАП. Гуменим чамцима евакуисано је укупно 33 пацијента, међу којима су дјеца и једна трудница.

Очекује се да ће поплаве стићи до Вроцлава у сриједу. Раније прогнозе, које су предвиђале да Вроцлав неће бити толико погођен као други дијелови западне Пољске, исправљене су, упозорио је градоначелник. Он очекује да поплава неће бити страшна као 1997. године, када је река Одра поплавила трећину града.

Ауто са двоје дјеце однијела бујица

У мјесту Гологлави се умало догодила трагедија када је бујица однијела аутомобил у којем су били родитељи са двоје дјеце. Фотографије с друштвених мрежа приказују како је готово читав аутомобил завршио под водом која је дошла тако брзо да возач није стигао да региструје. Операција спашавања је трајала и у месту Горзухово, гдје је вода однијела комби у којем су била два путника.

Бол не престаје: Навршиле се 23 године од смрти ђака и наставнице ОШ ”Петар Петровић Његош”

Бол не престаје: Навршиле се 23 године од смрти ђака и наставнице ОШ ”Петар Петровић Његош”

У пољском је граду Клодзку ниво ријеке је достигао чак 796 центиметара, па је понегдје то већ прекрило и прве спратове зграда. Многи су, не очекујући овакву ситуацију, чекали задњи тренутак за евакуацију. Тако су ватрогасци спашавали старију жену са врха поплављене зграде.

Поплаве у Чешкој, Аустрији, Румунији

Поплаве су, осим Пољску, погодиле и друге дијелове Европе. У Чешкој је једна особа погинула, а седам их је нестало због поплава. С тешкоћама због поплава се боре и Аустрија и Румунија, гдје је на хиљаде становника евакуисано, а оштећена је и инфраструктура.

Главни град Словачке, Братислава, и главни град Мађарске, Будимпешта, припремали су се док је ријека Дунав бујала. Ситуација у Румунији такође је напета у понедјељак након што је најмање шест људи погинуло у обилној киши и тешким поплавама током  викенда. Посебно су тешко погођене регије Галати, Васлуи и Иаси на истоку земље. Одатле је морало да се евакуише око 300 људи, а око 6.000 пољопривредних домаћинстава је погођено поплавама. Жртве су углавном старије особе, а међу њима и двије жене старости од 96 и 86 година.

Озбиљне оптужбе: Нова бура у тенису због Ђоковића

Озбиљне оптужбе: Нова бура у тенису због Ђоковића

Вода је највише захватила удаљена села, гдје су се људи пењали на кровове како их поплава не би однијела. Ангажовано је и на стотине ватрогасаца. Аустријска влада је цијелу поплавом погођеном покрајину, Доњу Аустрију, око главног града Беча и на граници с Чешком, прогласила подручјем катастрофе. Портпарол ватрогасне станице је у понедјељак ујутру изјавио да је преко ноћи ситуација била мирна.

Ипак, до уторка се у земљи очекује и до додатних 60 литара кише по квадратном метру, рекао је државни службеник. Неколико стотина људи је спашено од поплава у Доњој Аустрији, према ватрогасним службама. Један ватрогасац је погинуо у недјељу док је испумпавао воду из подрума.

Иако се висина воде смањила у Бечу, у понедјељак је дошло до огромних проблема у јавном превозу, па је већина линија подземне жељезнице у граду са два милиона становника тек дјелимично функционисала. Једна особа је погинула, а седам их је нестало у Чешкој након поплава изазваних олујом Борис, према новом саопштењу које је у понедјељак ујутру објавила чешка полиција.

Пратите нас и путем Вибера