Трагична екскурзија

Бол не престаје: Навршиле се 23 године од смрти ђака и наставнице ОШ ”Петар Петровић Његош”

На данашњи дан, прије 23 године, Бањалуку је погодила једна од највећих трагедија у њеној историји када је на екскурзији у Црној Гори животе изгубило четворо ученика и наставница Основне школе ”Петар Петровић Његош”.

Бањалучку младост угасили су морски таласи који су, током обиласка острва Свети Стефан, преврнули пренатрпани туристички брод ”Шкорпион 2”. Усљед превртања брода утопили су се ученици Драгана Кондић, Ведрана Видовић, Вања Дрекаловић и Денис Квасниј, те наставница Јелена Видовић којој је срце препукло од бола и преминула је на плажи.

Жељко Тодоровић, школски другар страдалих, каже за АТВ да ће цијели живот памтити ову трагедију. Иако су прошле 23 године сјећања не јењавају и сваког септембра се с болом и тугом присјећа кобних дешавања.

”Био сам на то броду. Неколико другара и ја смо били на крову, када су вјетар и таласи почели да љуљају брод. Колико се сјећам два таласа су запљуснула брод и превнула га. Ми, који смо били на крову, попадали смо у воду, док је ове који су били испод брод поклопио”, присјећа се Тодоровић.

Он каже да је тада настала општа паника и метеж. У помоћ су им притекли бродићи који су се ту затекли и пребацивали их до плаже, која није пуно удаљена од мјеста трагедије.

”Eкскурзија је организована неколико година након рата и многа дјеца море никада нису ни видјела. Знам да је било доста непливача, али то није узрок због којег су се утопили. Једна од страдалих дјевојчица је тренирала пливање, али је брод поклопио и није могла да се извуче”, прича Тодоровић.

Са ове дистанце он каже да му ни дан данас није јасно како су власник брода и други одговорни дозволили да брод буде претрпан и да на њему буде три пута више особа, него што је носивост брода.

”Ту трагедију ћу памтити цијели живот. Скоро сам био на мору и то је била неизбјежна тема. Мислим да је, послије смрти 12 бањалучких беба, то један од најтрагичнијх догађаја за град”, каже Тодоровић.

Кобну екскурзију и дан када су и школска звона занијемила не заборавља ни управа школе. Као и сваке године и данас су у 11 часова, са породицама страдалих, посјетили вјечне куће покојних ученика и учитељице на Новом гробљу у Бањалуци, гдје су положили вијенац и запалили свијеће за покој душе.

Подсјетимо, власник брода Славко Вујичић, осуђен је на 13 година затвора због изазивања несреће у којој су погинулу ученици и наставница. Током поступка се наводило да је брод био регистрован на 42 путника и два члана посаде. У тренутку несреће на броду су била чак 142 путника, што је директно проузроковало његово превртање.

Пратите нас и путем Вибера